Zdravlje

Vježbanje snage stiska produžava život i poboljšava trening

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vježbanje snage stiska produžava život i poboljšava trening
Istraživači su ispitivali snagu stiska skoro 140.00 ljudi širom svijeta, i to zahvaljujući dinamometru, spravi koja se koristi za mjerenje snage sile.

Nakon testiranja, istraživački tim utvrdio je kako osobe s manjom mišićnom snagom imaju 50 posto veću vjerovatnoću da će umrijeti prije pojedinaca koji su pokazali da imaju veću snagu od osnovne mjere.

Stoga istraživači preporučuju vježbanje snage stiska, a naročito onima koji se aktivno bave sportom ili fitnessom.

Sve što vam je potrebno za prvu vježbu snage stiska jeste teniska loptica. Jednostavno je stišćite koliko god možete, od 50 do 100 puta dnevno. Najbolje je da to radite u stojećem položaju s jednom rukom savijenom u laktu, a drugom spuštenom.

Foto: Mark Barosso

Foto: Mark Barosso

Za drugu vježbu su vam potrebni tegovi ploče i dva peškira srednje dužine. Provucite peškire kroz centar tegova i ispravite se, držeći tegove uz pomoć peškira. Zatim hodajte od 20 do 30 metara u jednom pravcu te se vratite na početnu poziciju. Ponovite ovu vježbu tri puta.

Foto: Mark Barosso

Foto: Mark Barosso

Pobrinite se da ne uzmete preduge peškire kako vam se tegovi ne bi vukli po podu.

Snagu stiska možete unaprijediti i uz jednoručne tegove. Pozicionirajte se u stojeći položaj i dižite tegove prema prsima, savijajući ruke u laktovima.

Foto: Mark Barosso

Foto: Mark Barosso

Odlična vježba za stisak je i držanje kante težine oko 20 kilograma. Jednostavno napunite kantu pijeskom ili tegovima te je uzmite u naručje. Jednom rukom čuvajte kantu za dno, a drugom rukom čuvajte zglob te ruke. Zatim sa kantom u naručju hodajte 50 metara u jednom pravcu i 50 u suprotnom. Vježbu ponovite četiri puta.

Foto: Mark Barosso

Čuvajzdravlje.ba / Klix