Viralni trend

Voda sa sodom bikarbonom može imati neželjene posljedice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Voda sa sodom bikarbonom može imati neželjene posljedice
Foto: Ilustracija

Na društvenim mrežama kruži trend konzumacije mješavine sode bikarbone i vode, koja se reklamira kao čudesan lijek za razne zdravstvene probleme. Zagovornici ovog trenda tvrde da ovaj napitak može pomoći u mršavljenju, poboljšanju tjelesne izdržljivosti, zdravlju crijeva, pa čak i smanjenju rizika od raka. Međutim, stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti ovog popularnog trenda.

Prema dr. Amy Lee, stručnjakinji za prehranu iz Nuficica, konzumacija sode bikarbone može uzrokovati nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema. Soda bikarbona ima alkalnu pH vrijednost između 8 i 9, što može poremetiti ravnotežu kiselina i baza u tijelu. Dugotrajna konzumacija može dovesti do metaboličke alkaloze – stanja u kojem tijelo postaje previše alkalno. Ovo može uzrokovati probleme poput zastoja srca, proljeva, napadaja i povraćanja.

Osobe s problemima s bubrezima ili jetrima su posebno izložene riziku, jer povećana koncentracija natrija može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Soda bikarbona sadrži oko 1200 miligrama natrija po žličici, što predstavlja više od polovice preporučene dnevne granice za unos natrija, koji bi trebao biti manji od 2300 miligrama. Prekomjeran unos natrija može dovesti do zadržavanja tekućine, problema sa srcem i debljanja, a kod osoba s bolestima bubrega može pogoršati postojeće stanje.

Osim toga, prekomjerno pijenje vode sa sodom bikarbonom može uzrokovati nakupljanje plinova u želucu i povećati rizik od njegovog pucanja. Također može ometati apsorpciju lijekova i uzrokovati toksičnost, osobito kod djece.

Dok se soda bikarbona koristi u komercijalnim proizvodima poput pasti za zube i sredstvima za njegu ušiju, dr. Lee savjetuje da se ova tvar ne koristi u velikim količinama bez nadzora. Ako razmišljate o uključivanju ovog napitka u svoju prehranu, posebno ako imate problema s jetrima ili bubrezima, preporučuje se da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom.

Na kraju, iako se soda bikarbona čini kao jednostavan i jeftin lijek, važno je razumjeti sve moguće rizike i konzultirati se sa stručnjacima prije nego što je uključite u svoju svakodnevnu rutinu.

I nešto važnije, što ćete videti na svojoj kosi: u japanskim kliničkim ispitivanjima pokazalo se da jabuke (posebno zelene), jer sadrže vitamine A, B i C, polifenole i procijanidin, aktivno doprinose smanjenju sezonskog gubitka kose i pomažu u rastu novih vlasi.

Ako ste do sada znali da je jedna jabuka dnevno dobra, izračunajte koliko ćete još koristi za svoje tijelo i kosu imati s tri jabuke dnevno.