Zdravlje

Za rješavanje problema najteže oboljelih potrebno samo poštivanje zakona

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Za rješavanje problema najteže oboljelih potrebno samo poštivanje zakona

Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti 'Renesansa', Udruženje oboljelih od melanoma FBiH, Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti 'Snaga u BiH' i Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH pozvali su nadležne da, prilikom izrade budžeta FBiH za narednu godinu obezbijede zakonski predviđena sredstva za Fond solidarnosti FBiH da bi se ukinule liste čekanja za najteže oboljele pacijente u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH Fikret Operta kaže da za rješavanje problema liječenja najteže oboljelih pacijenata u FBiH nije potrebno novo sistemsko rješenje, nego samo poštivanje zakona.

-"Sistemsko rješenje već je ugrađeno u zakon, prije dvadeset godina. Nama treba samo poštivanje zakona", naglasio je na konferenciji za novinare.

Onkolog Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Timur Cerić smatra da bi, podatkom o stvarnom broju tih pacijenta, bilo moguće planirati odgovarajuća sredstva i naći "optimalne i održive načine finansiranja zdravstvene zaštite".

-"Ovaj problem neće nestati, samo će eskalirati ako se na rješavanju ne bude radilo. To je problem svih nas, mada većina nas to ne vidi na taj način. Jedna, od tri ili četiri osobe, imat će malignu bolest u toku života", kazao je. Naglašava da postoje dosta jednostavna rješenja u zemljama okruženja, samo ih je potrebno primijeniti.

Simbolično u sedmici kad se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava, predstavnici udruženja istakli su da trenutno na listi čekanja ima oko 1.770 najteže oboljelih pacijenata u FBiH. Naporima koje poduzimaju žele, kako su danas kazali, učiniti boljim ambijent za sve građane koji bi mogli da se nađu u sličnoj situaciji jer "niko nije imun na bilo koju bolest".

(Cuvajzdravlje.ba)