Za čaj od lipe koriste se njeni cvjetovi.
Ljekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izuzetno poštovali.
Dokazana ljekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospješuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.
Čaj je izuzetno dobar za prehlade i bolesti disajnih organa, liječi od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), sprečava upalu pluća, pomaže kod pijeska u bubregu, pospješuje varenjeodstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem.
Čaj od lipe ima jako puno ljekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.
Klasičan način pripreme čaja od lipe
Kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljen čaj.
Čaj za opuštanje
Kuvajte 1 litru vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cvijeta lipe, prelijte cvijet s kipućom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procijedite čaj, nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije tri puta dnevno po jedna šoljica, a ostatak tokom dana umjesto vode.
Protiv proliva
Kuvajte 1/2 litre vode dok ne počne da kipi. Napravite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cvijeta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mješavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj.
Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.
(Čuvajzdravlje.ba)