Donosimo odgovore

Zanemaren, a važan: Šta vaš pupak može otkriti o vašem zdravlju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zanemaren, a važan: Šta vaš pupak može otkriti o vašem zdravlju
Foto: Ilustracija

Pupak, mali i često zanemaren dio tijela, zapravo može biti indikator vašeg zdravlja, upozorava neurobiolog Dan Baumgardt s Sveučilišta u Bristolu.

Jedan od ključnih problema povezanih s pupkom je pupčana kila, koja se javlja kada trbušni organi izboče kroz pupak. To može izgledati kao mala izbočina boje mesa u području pupka. Prekomjerna težina i trudnoća povećavaju rizik od njenog nastanka, objašnjava dr. Baumgardt.

Pregled pupka također može otkriti potencijalne probleme s jetrom.

"Pupak je okružen mnogim venama koje vode krv u portalnu venu jetre. Kod stanja poput ciroze, povećan pritisak u ovom području može uzrokovati da vene postanu vidljivije, što se može manifestirati kao šare na trbuhu", naglašava dr. Baumgardt.

Osim toga, važno je održavati higijenu pupka, posebno ako imate višak kilograma. Vlažno okruženje pupka može privući bakterije i prljavštinu, što može dovesti do infekcije. Simptomi infekcije u pupku uključuju crvenilo, bol, oticanje, neugodan miris te iscjedak gnoja ili druge tekućine.

"Preventivno održavanje higijene pupka može smanjiti rizik od ovih neugodnih problema", savjetuje dr. Baumgardt.

Stoga, iako se čini nevažnim, redovito praćenje stanja pupka i briga o njegovoj higijeni mogu biti ključni za očuvanje općeg zdravlja. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji ukazuju na prcuoblem, važno je konzultirati se s liječnikom radi daljnjih uputa i savjeta.