Novi zaključci

Zašto bi žene trebale početi s mamografijom ranije nego što se mislilo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto bi  žene trebale početi s mamografijom ranije nego što se mislilo
Foto: Ilustracija

Novi zaključci doktora u vezi s mamografijom mogli bi promijeniti način na koji se pristupa preventivnom zdravstvenom pregledu kod žena. Tradicionalno, smjernice su sugerisalr određeni dobni prag za početak mamografskog skeniranja, ali nova istraživanja i klinička iskustva potiču na reviziju tih preporuka.

Dosadašnje smjernice uglavnom su sugerisale da žene počnu s mamografijom u dobi od 50 godina, s periodičnim pregledima svake dvije godine. Međutim, doktori sve više prepoznaju važnost ranog otkrivanja raka dojke, što je vodeći uzrok smrti od raka kod žena širom svijeta. U skladu s tim, preporuke se mijenjaju kako bi se pružila veća zaštita i briga ženama u mlađim dobnim skupinama.

Istraživanja su pokazala da rano otkrivanje raka dojke može dramatično povećati stope preživljavanja i omogućiti manje invazivne tretmane. Prema novim preporukama, žene bi trebale započeti s mamografijom već u dobi od 40 ili čak 45 godina, a zatim nastaviti s periodičnim pregledima u skladu s individualnim rizicima i zdravstvenom historijom.

Ključni faktori koji su potakli ovu promjenu u preporukama uključuju sve veću svijest o genetskim predispozicijama, rastući broj slučajeva raka dojke kod mlađih žena te tehnološke napretke koji omogućuju preciznije i rano otkrivanje abnormalnosti na mamografiji.

Ipak, ova nova preporuka nije bez kontroverzi. Neki stručnjaci upozoravaju na potencijalne negativne učinke, poput lažno pozitivnih rezultata koji mogu izazvati stres i zabrinutost kod pacijentica, kao i povećanje troškova zdravstvenog sistema.

U svakom slučaju, ključno je da žene razgovaraju sa svojim doktorima kako bi razumjele svoj individualni rizik od raka dojke i donijele informirane odluke o mamografskom pregledu. Rana dijagnostika i prevencija ostaju ključni faktori u borbi protiv raka dojke, a revizija smjernica o mamografiji može igrati značajnu ulogu u tom procesu.