Zdravlje

Zašto imamo salo i zašto baš na nekim područjima teško odlazi?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto imamo salo i zašto baš na nekim područjima teško odlazi?

Oduvijek su se ljudi koji pokušavaju postići dobru formu, učvrstiti mišiće i rješiti se masnog tkiva, žalili na ista područja na tijelu s kojim imaju najviše problema kada je u pitanju nakupljanje sala. Kod žena je gotovo uvijek riječ o donjem dijelu tijela, salo se najviše prima na području bedara, stražnjice i bokova, piše index.hr. Muškarci s druge strane najčešće imaju problema s donjim dijelom trbuha i leđa. Dakle, muškarci mogu imati prilično mršave ekstremitete, pa i gornji dio tijela, dok se na području oko donjeg dijela trbuha i leđa, tzv. "love handles", može nalaziti znatna količina masnih naslaga. Isto tako velika razlika u postotku masnog tkiva može biti između gornjeg i donjeg djela tijela kod žena.

Zašto se salo "hvata" upravo na ta područja?

Gledamo li sa stajališta evolucije, nakupljanje sala je odlična prilagodba koju posjedujemo- spremanje energije u obliku masnih stanica spašava čovjeka ukoliko ostane bez hrane. Upravo tu možemo i pronaći odgovore zašto se na nekim područjima nakuplja više masnih naslaga i zašto se ta područja razlikuju između tijela žene i tijela muškarca. Pretpostavka je kako muškarci nakupljaju salo na području donjeg dijela trbuha i leđa iz razloga što će na taj način brže doći do energije kada ona bude potrebna prilikom mnogih aktivnosti kao što je lov ili izrada skloništa, i zbog toga što će njihovi organi tada biti bolje zaštićeni. Za žene postoje već bolja i konkretnija objašnjenja. Masne naslage koje se nalaze na području bedara i bokova pružaju energiju ženama za vrijeme dojenja nakon trudnoće. Za vrijeme perioda dojenja salo koje se nalazi upravo na tim područjima puno brže se mobilizira i iskorištava. Muškarcima zato više plijene pažnju one žene sa užim strukom i širim bokovima što je znak bolje plodnosti.

Zašto je najteže istopiti salo sa tih područja?

Na navedenim djelovima tijela kod muškaraca i žena nalazi se tvrdoglavo masno tkivo koje uvijek sporo odlazi i čije masne stanice teško oksidiraju. Razlog tome je nešto slabija cirkulacija i prokrvljenost na tim područjima, ali i razlika u masnim stanicama. Masne stanice tvrdoglavog masnog tkiva imaju različite receptore zbog kojih se one sporo ili nikako iskorištavaju za energiju.

Postoje opravdani razlozi zbog kojih naše tijelo ima sposobnost spremati energiju u masne stanice. Manje je poznato kako masno tkivo ima i druge uloge, vrlo slične endokrinim žlijezdama. Ako trenirate i pazite na prehranu ali ne možete se nikako riješiti još ono malo sala što je ostalo na specifičnim područjima, morate znati kako se radi o drugačijoj vrsti masnih stanica za koje ćete se trebati dodatno potruditi.