Patlidžan je odličan za zdravlje jer sadrži mnogo vlakana, a jako malo kalorija te ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost.
Iako se često smatra povrćem, patlidžan se klasificira kao voće jer sadrži sjemenke, a biljka ima cvijet. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana; iako je većina ljubičaste boje, on može biti crven, čak i crn.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan. Patlidžani sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina.
Patlidžani su odličan izvor dijetalnih vlakana koji su ključni za dobar i uravnotežen rad probavnog sistema, prevenciju bolesti i poremećaja probavnog sistema. Vlakna će potaknuti oslobađanje želučanih sokova koji olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari i razgradnju namirnica. Vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti jer smanjuju razinu lošeg kolesterola.
Pomaže u kontroli dijabetesa
Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna naučna istraživanja potvrdila su da prehrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.
Odličan je za zdravlje srca
Patlidžan je izrazito povoljan za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, poboljšati zdravlje stijenki arterija i opustiti napete krvne žile. Pripremite pljeskavice od patlidžana i šampinjona!
Djelotvoran u regulaciji tjelesne težine
Patlidžan je bogat vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu djelotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga. To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.
Pomaže zdravlju mozga
Visoki udio fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.
(Čuvajzdravlje.ba)