Čest problem

Zašto nam noge otiču na vrućini?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto nam noge otiču na vrućini?
Foto: Ilustracija

Kako temperatura raste, raste i čest i neprijatan problem – oticanje nogu.

Ako ste primijetili da su vam se stopala udvostručila dok ste bili napolju na vrućini, niste sami, piše Dan Everson Podiatriy.

Noge mogu da oteknu iz raznih razloga, a jedan od glavnih je dehidracija, koja može izazvati zadržavanje vode u tijelu i time pogoršati oticanje ekstremiteta. Kada smo dehidrirani, naše tijelo pokušava da sačuva što je moguće više tečnosti, a to dovodi do akumulacije vode u našim tkivima.

Zašto noge otiču ljeti?

Poput dehidracije, produženi periodi stajanja ili sjedenja, posebno na visokim temperaturama, mogu povećati pritisak unutar vena u nogama i stopalima. Ovaj povećani pritisak može smanjiti cirkulaciju krvi i dovesti do zadržavanja tečnosti i otoka. Stoga osobe koje provode sate na nogama ili sjedeći na visokim temperaturama moraju biti posebno oprezne.

Takođe, određena medicinska stanja mogu značajno doprinijeti otečenim stopalima tokom vrućeg vremena. Bolesti srca, bubrega ili jetre su povezane sa oticanjem nogu.

Otok nogu, medicinski poznat kao edem, u osnovi se javlja kada se previše tečnosti akumulira u tkivima nogu bilo zbog loše cirkulacije ili povećanog pritiska u krvnim sudovima. Toplota pogoršava ovaj problem jer uzrokuje da tijelo zadržava više vode i soli, što može dovesti do zadržavanja tečnosti i otoka.

Kako spriječiti oticanje nogu tokom ljeta?

Postoji nekoliko strategija koje možete koristiti da spriječite ili smanjite oticanje nogu.

Izbjegavajte toplotu kada je to moguće
Ako vam stopala oteknu po toplom vremenu, pokušajte da se ohladite. Sjedite u hladovini ili ostanite u klimatizovanim sobama kad god je to moguće. Koristite mali ventilator za hlađenje. Nanesite rashladni sprej na stopala i noge. Izbjegavajte prevruće kupke, tuševe i saune. Na kraju tuširanja isperite stopala hladnom vodom da biste poboljšali cirkulaciju.

Pazite šta jedete

Da biste smanjili mogućnost otečenih stopala, nogu i gležnjeva, konzumirajte hranu sa malo natrijuma kao što su lagani gulaši, supe i salate. Takođe, pokušajte da se držite podalje od ultra-obrađene hrane koja je obično bogata soli.

Povećajte unos vode

Možda izgleda kontraintuitivno, ali pijenje više vode zapravo može spriječiti oticanje tako što održava hidrataciju tijela i pomaže mu da izbaci višak soli.

Udobne cipele

Nošenje udobnih cipela koje pružaju dobru podršku i koje su napravljene od prozračnog materijala može u velikoj mjeri sprečiti natečene noge.

Redovno vježbanje

Redovne vježbe kao što su hodanje, plivanje ili vožnja bicikla mogu poboljšati cirkulaciju krvi i spriječiti nakupljanje tečnosti u nogama.

Podizanje stopala

Kad god je moguće, podignite stopala iznad nivoa srca. Ovo pomaže u smanjenju pritiska na vene na nogama i stopalima i promoviše drenažu tečnosti.

Uzmite magnezijum

Razmislite o uzimanju dnevne doze magnezijuma, jer 200 miligrama ovog dijetetskog dodatka može pomoći u održavanju nivoa hidratacije koji će pomoći u smanjenju otoka. Međutim, prvo se konsultujte sa svojim ljekarom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, prenosi NN.