Nutricionistkinja Robin Joukilis u svojoj knjizi 'Go With Your Gut' tvrdi da ta navika šteti varenju i apsorpciji hranljivih stvari u organizmu.
Joukilis preporučuje da se voda ne pije pola sata prije i sat vremena poslije jela. Ako baš morate da pijete vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje.
U suprotnom, odnosno popijete li tokom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.
'Pijenje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može uzrokovati nadutost, probleme s probavom i spriječiti pravilnu apsorpciju hranljivih stvari', potvrđuje nutricionistkinja Ali Miler. Idealan pH u želucu, dodaje Miler, iznosi 1 do 2, i takav nivo kiselosti pomaže u razgradnji bjelančevina, podstiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 i u pretvaranju hrane u kašu što olakšava probavu, prenose NN.
Kada pijete tokom jela taj cijeli proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.
Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra voda (u malim gutljajima). Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka što će vam pomoći da otjerajte 'lažnu' glad koju osjećate kada ste zapravo dehidrirani.
(Čuvajzdravlje)