Zdravlje

Zbog skrivenog kofeina djeca imaju problema sa spavanjem

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zbog skrivenog kofeina djeca imaju problema sa spavanjem

Prema nekim procjenama čak 77 posto djece redovito uzima kofein. Najčešće roditelji toga nisu ni svjesni. Dok sami lakše kontroliraju koliko će kafa popiti, djeca su sklona pretjeranom unosu gaziranih pića, od kojih neka sadrže kofein.

Skriveni kofein sadrže i vruća čokolada, čokolade s visokim postotkom kakaa, ledena kafa, zeleni čaj (i zeleni ledeni čaj) te energetski napici. Kofein stimulira živčani sustav što može štetiti djeci. Previše kofeina može izazvati aritmije, glavobolju, nesanicu i mučnine. Djeca postaju impulzivna i teže se koncentriraju što se može odraziti na uspjeh u školi.

Znači, zaboravite čokoladno mlijeko prije spavanja i radije dijete naučite da ga popije samo, ili eventualno uz dodatak malo meda ili šećera, samo da dobije neki okus. Tijekom dana je najidealnije da im sokove pravite cijeđenjem pravog voća kao i da im češće dajete običnu vodu jer nije dobro za zdravlje da dijete, kao ni odrasli, žeđ gasi samo sokovima, čajevima...

Jednako je i sa slatkišima. Ne možete im baš sve zabraniti, ali možete ograničiti broj čokoladica, keksića... Naviknite ih da ponekad grickaju suho voće jer je to puno zdraviji izbor. Povedite ih sa sobom u trgovinu i neka sami izaberu koje suho voće žele taj dan jesti. Izbor je stvarno velik, a mališani će se osjećati ponosno jer su sami izabrali, pa će radije i jesti piše 24sata.