hiposmija

Zašto osjećaj mirisa slabi starenjem i što učiniti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto osjećaj mirisa slabi starenjem i što učiniti?
FOTO: Ilustracija

Kako starite, a posebno kad navršite 70 godina, vaše čulo mirisa može oslabiti. Ovisno o uzroku, ovo smanjenje percepcije mirisa - poznato kao hiposmija kada je riječ o djelomičnom gubitku i anosmija kada je riječ o potpunom gubitku - može biti privremeno ili trajno, prema klinici Mayo.

Iako postoji mnogo razloga za gubitak njuha, dr. Philip Chen za Livestrong kaže da se uzroci često mogu podijeliti u dvije kategorije (bez obzira jeste li starija osoba ili ne):

‌Konduktivni gubitak mirisa kada čestice mirisa ne mogu doći do olfaktornog područja na vrhu nosa, kod stanja kao što su jaka prehlada ili infekcije, nosni polipi ili čak tumori.

‌Senzorineuralni gubitak mirisa kada olfaktorni živci ne rade ispravno i mirisna vlakna ne hvataju ili ne obrađuju ispravno signal, često u slučajevima kao što su neurodegenerativni poremećaji, lijekovi i određeni virusi, poput onog koji uzrokuje covid. U nastavku saznajte uobičajene uzroke gubitka osjeta mirisa.

Gubitak živčanih završetaka

S godinama dolazi do gubitka olfaktornih živčanih vlakana tj. živaca u nosu, objašnjava dr. Chen. Iako se još uvijek ne zna zašto se to događa, smatra se da neuroepitel (gdje se nalaze mirisna senzorna vlakna) degenerira s godinama, slično kao i drugi živci u tijelu.

"Ova degeneracija dovodi do smanjenog broja olfaktornih osjetnih živaca i uzrokuje atrofiju njušnog režnja", objašnjava Chen. A s manje živaca u ovom području nosa, miris nećete osjećati tako dobro ili snažno.

Manje sluzi u nosu

Kako starite, vaše tijelo stvara manje sluzi, što može utjecati na vaš njuh. Prema klinici Cleveland, sluznice u nosu sadrže stanice olfaktornih receptora, koje igraju važnu ulogu u osjećanju mirisa.

"Prije nego što vaše tijelo može osjetiti miris, on ulazi u nosnu šupljinu i mora biti apsorbiran u sluz olfaktorne sluznice. Ova sluz prenosi miris vašim receptorima za miris", dodaje Chen. Sluz pomaže zadržati arome u vašem nosu dovoljno dugo da ih vaši živčani završeci mogu percipirati.

Chen objašnjava da ako imate manje sluzi, sposobnost prenošenja mirisa na odgovarajuće mjesto se smanjuje, a s time se smanjuje i vaš ukupni osjet mirisa. Ali zašto se proizvodnja sluzi posebno smanjuje s godinama?

"Još nemamo sve odgovore. Jedna teorija je da sluznice koje oblažu nos s vremenom postaju tanje, smanjujući produktivnost stanica koje proizvode sluz", kaže Chen. Dodaje da to stanjivanje djelomično može biti posljedica slabe cirkulacije krvi unutar sluznice, što može uzrokovati slabije vlaženje zraka koji udišete i dovesti do suhoće.

Određeni lijekovi

Kako starite, veća je vjerojatnost da ćete uzimati lijekove za neko zdravstveno stanje. Ispostavilo se da određene vrste lijekova mogu pogoršati vaš osjet mirisa.

"Zabilježeno je da stotine lijekova dovode do gubitka ili promjene mirisa. Razlozi za ove promjene ovise o specifičnim učincima koje lijekovi imaju na tijelo", objašnjava Chen. Dodaje da se neki antidepresivi nakupljaju u stanici, što dovodi do promjena u biokemijskim svojstvima stanice i odgovoru na podražaj poput mirisa.

Ostali uobičajeni lijekovi koji mogu umanjiti vaš osjet mirisa uključuju antibiotike i lijekove za krvni tlak. Ako sumnjate da vaš lijek utječe na vaš njuh, nemojte ga prestati uzimati. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može prilagoditi dozu ili vam propisati drugu vrstu lijeka koji ne uzrokuje nuspojave povezane s miriso, prenosi miss7zdrava.24sata.hr

Zračenje, kemoterapija ili drugi načini liječenja raka

"Zračenje, posebno u području glave i vrata, oštećuje osjetljivu sluznicu nosa", kaže Chen. Kao rezultat toga, vaš nos proizvodi manje sluzi, što može utjecati na miris. Chen dodaje da kemoterapija može ubiti olfaktorne stanice. To je zato što kemoterapija cilja na stanice koje se brzo repliciraju (uključujući olfaktorne stanice) i ne može uočiti razliku između kancerogenih i zdravih stanica.