
Redovita konzumacija zdravih masti bi svake godine u svijetu mogla spriječiti više od milion smrti prouzročenih bolestima srca, pišu mediji.
Riječ je o polinezasićenim mastima, tvrde američki naučnici s Tufts Universit.
Journal of the American Heart Association napominje kako su te masti prisutne u ribi, soji, ulju soje, ulju suncokreta, sjemenkama suncokreta, orasima te ulju proizvedenom od kukuruza.
Ove masti omogućavaju kontrolu koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi te su povezane s manjim rizikom za bolesti srca i moždani udar.
Stručnjaci napominju kako je podjednako važno ograničavanje unosa zasićenih i trans masti.
Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenim u 186 zemalja.
Nije uvijek kriva cigareta
Kašalj kod pušača ne smije trajati duže od sedam dana
Biljni ostaci
Crvuljak i čaj: Susret koji može završiti operacijom
Intervju za Čuvajzdravlje.ba