U zimskim danima neophodno je voditi računa o zdravoj, uravnoteženoj ishrani, bogatoj vitaminima, mineralima i nutrijentima. Uz fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, činimo najbolju stvar za sopstveni imunitet i njegov mehanizam odbrane, posebno kada smo izloženi virusima.
Pravo je vrijeme da kombinujete sastojke i pripremite zdrave napitke koji se piju kao užina, detoksikuju organizam i prirodno nas štite od bolesti. Idealna kombinacija je kada uvrstimo namirnice bogate cinkom, ali i različitim vitaminima.Voće koje je uvijek dobar izbor jesu jabuke, bogate citaminom C, zatim, još jedan moćan izvor ovog vitamina: citrusi, poput limuna i pomorandže.
Kada im dodate đumbir, koji ima protivupalno i antivirusno dejstvo, a pomaže i kod mučnine i prehlada, postigli ste idealan spoj. U ovom receptu naći će se i jedno od najzdravijih povrća, šargarepa, kao začin kurkuma, koji pomaže pri prevenciji upalnih procesa, kakao, koji je značajan izbor gvožđa, cinka i drugih minerala. Još jedan izvor cinka i vlakana jeste sjeme lana.
Sastojci:
- 3 limuna i 3 pomorandže
- 4 jabuke
- 5 šargarepa
- kašika rendanog đumbira
- 2 kašičice sjemena lana
- 2 kašičice kakaoa
- 2 prstohvata kurkume
Priprema:
Isjeckajte jabuke i šargarepe, pa im dodajte iscijeđen sok od limuna i pomorandži. Dodajte i sve ostale sastojke. Dodajte im 300 ml vode, pa mutite u blenderu. Sok bi u frižideru mogao da stoji oko tri dana. Pijte ga svakodnevno. Za slađi ukus, dodajte malo meda.
(Cuvajzdravlje.ba)