Ishrana

Citrusno voće pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Citrusno voće pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca

Sokovi od svježe iscijeđenog limuna ili limete i filtrirane vode se preporučuju svima, a naročito osobama koje pate od bubrežnih bolesti i pripadaju rizičnoj skupini za nastanak bubrežnih kamenaca.

Osim što limun i limeta pomažu u prevenciju stvaranja bubrežnih kamenaca, također mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti, prenosi Centarzdravlja.hr.

Citrusno voće pomaže u prevenciji formiranja kristala u mokraćnom sustavu. Na taj način direktno sudjeluju u prevenciji stvaranja bubrežnih kamenaca. Svježi limun i limeta su jedni od najboljih izvora citrusne kiseline.

Stručnjaci ističu da je potrebno piti sokove isključivo od svježeg citrusnog voća jer konzervirani sokovi obično sadrže puno šećera i neće imati pozitivno djelovanje na zdravlje. Prije nego što počnete svakodnevno piti sokove od citrusnog voća, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako uzimate neke lijekove.

Svježe iscijeđeni sok od limuna ili limete pomiješajte s filtriranom vodom. Za još bolji okus i učinak na zdravlje, dodajte malo lavande, za koju su istraživanja pokazala da ima blagotvoran učinak na zdravlje mokraćnog sustava.