Ključne informacije

Evo šta trebate znati o bezglutenskim proizvodima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo šta trebate znati o bezglutenskim proizvodima
Foto: Ilustracija

Bezglutenska ishrana postaje sve popularnija, bilo zbog medicinskih potreba ili ličnih preferencija. Bezglutenski proizvodi postaju sve češće dostupni u trgovinama i restoranima. No, šta zapravo trebate znati o ovim proizvodima? Evo nekoliko ključnih informacija koje će vam pomoći bolje razumjeti bezglutensku ishranu.

Bezglutenska ishrana podrazumijeva izbjegavanje hrane koja sadrži gluten, proteinski spoj koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i njihovim derivatima. Ova ishrana je ključna za osobe koje boluju od celijakije, autoimune bolesti koja uzrokuje osjetljivost na gluten, ali i za osobe koje imaju glutensku osjetljivost ili intoleranciju.

Bezglutenski proizvodi vs. prirodno bezglutenska hrana

Važno je razlikovati proizvode koji su prirodno bezglutenski, poput voća, povrća, mesa, ribe i mliječnih proizvoda, od proizvoda koji su posebno proizvedeni ili prilagođeni kako bi bili bezglutenski. Prirodno bezglutenska hrana sigurna je opcija za osobe koje izbjegavaju gluten, dok je kod kupnje bezglutenskih proizvoda važno provjeriti deklaraciju kako bi se osiguralo da proizvod ne sadrži tragove glutena.

Zamjene za gluten

Kako bi se proizvodi napravljeni bez glutena imali sličnu teksturu i okus kao i njihovi glutenski ekvivalenti, često se koriste zamjenski sastojci poput rižinog brašna, kukuruznog brašna, heljdinog brašna, kvinoje, amaranta, tapioke i krumpirovog brašna. Ovi sastojci omogućuju raznovrsnost bezglutenskih proizvoda, uključujući hljeb, tjesteninu, peciva, kekse i ostale pekarske proizvode.

Potencijalne zamke

Iako bezglutenski proizvodi mogu biti korisni za osobe koje moraju izbjegavati gluten, važno je biti svjestan nekih potencijalnih zamki. Mnogi bezglutenski proizvodi mogu sadržavati više masti, šećera i kalorija kako bi se poboljšao okus i tekstura. Također, mogu biti manje bogati hranjivim tvarima poput vlakana, željeza i vitamina B. Stoga je važno obratiti pažnju na sastojke i nutritivne informacije kod kupnje bezglutenskih proizvoda.