Promjena navika

Ishranom protiv kiseline u želucu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ishranom protiv kiseline u želucu
Želudac / Ilustracija

Ako se suočavate s povremenim ili čestim problemima vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, prilagodite svoju ishranu i fokusirajte se na namirnice koje uravnotežuju pH želuca.

Umjesto da se oslanjate samo na kašičicu sode bikarbone rastvorene u vodi kao hitnu pomoć, važno je promijeniti navike u ishrani.

Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, citrusno voće, kiselo povrće, previše kafe ili alkohola, kao i gazirane napitke i prejedanje u jednom obroku, posebno uveče.

Preporučuje se da jedete pet do šest manjih obroka dnevno i da birate hranu koja pomaže u stabilizaciji pH nivoa u stomaku.

Evo nekoliko prijedloga za hranu koja dugoročno može pomoći:

– Nemasno meso, živina: Meso pečeno na roštilju ili kuhano na pari je dobar izbor, izbjegavajte ga sa jakim začinima i teškim sosovima.

– Riba: Pečena na roštilju ili u foliji bez dodatka ulja ili upotrebljena za pripremu riblje čorbe, bez pretjerivanja sa začinima.

– Korjenasto povrće: Krompir, mrkva, celer, slatki krompir ili bundeva su odlični prilozi koji umiruju kiselinu u želucu i olakšavaju varenje zbog visokog sadržaja vlakana.

– Zeleno povrće: Brokoli, špargle, celer, karfiol i boranija imaju nizak sadržaj kiseline i preporučuju se u ishrani. Pripremite ih na pari sa vrlo malo maslinovog ulja.

– Riža, kuskus, ovas: Žitarice generalno smanjuju želudačnu kiselinu, pa su sve vrste kaša dobrodošle.

– Hljeb: Preferirajte hljeb od celih žitarica, pšenice ili sa sjemenkama jer sadrži korisne materije.

– Orašasti plodovi: Grickanje šake badema ili drugih orašastih plodova može djelovati kao prirodni lijek.

– Voće: Preporučuju se banana, dinja i lubenica, zbog visokog pH vrijednosti i velikog procenta vlažnosti koja umiruje gorušicu, prenosi Krstarica.

– Čajevi: Čaj od kamilice ili nane je koristan za prvu pomoć. Dobro je piti i čaj od đumbira, ali ne previše jak, a kiselost će smanjiti čajevi od komorača, sladića i maslačka. Ove biljke su korisne pojedinačno ili u kombinaciji u čaju.