Istraživanje

Jedan napitak koji nas može hidrirati čak i više od vode

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jedan napitak koji nas može hidrirati čak i više od vode
Mlijeko / Ilustracija

Voda je omiljeni napitak za kojim posežemo tokom žeđi, ali nije jedini napitak koji nas može dobro hidrirati.

Tako je pokazalo istraživanje iz 2016. godine, u kojem je testirano 13 napitaka, a pokazalo je da nas mlijeko može ponekad hidrirati više od vode. Sa rezultatima ovog istraživanja poklapaju se podaci dobiveni iz drugih istraživanja koje iskazuju hidracijsku moć mlijeka.

Primjerice, malo istraživanje iz 2016. godine, objavljena u British Journal of Nutrition, otkrila je da obrano mlijeko bolje hidrira ljude nakon treninga nego obična voda i piće s ugljikohidratima i elektrolitima. Isto tako, rezultati drugog istraživanja iz 2014. godine pokazali su da obrano mlijeko hidrira djecu i adolescente bolje od vode ili sportskih napitaka nakon vježbanja, prenosi portal Eating Well.

Sa tvrdnjom da je mlijeko jednako, ako ne i više hidrirajuće od vode, slaže se i nekoliko dijetetičara koji ističu zašto je mlijeko dobra opcija za hidraciju.

Mlijeko sadrži elektrolite

Elektroliti su minerali, uključujući natrij, kalij, kalcij i magnezij, koji pomažu u održavanju ukupne ravnoteže tijela.

"Od regulisanja hemijskih reakcija i pomaganja našim mišićima da se kontrahiraju, do održavanja krvnog pritiska i prave ravnoteže tekućine", objašnjava dijetetičarka Katie Brown. Dodaje da mlijeko, bez obzira na sadržaj masti, pokriva sve te elektrolite.

No, elektroliti sami po sebi ne hidriraju, oni pomažu u regulaciji ravnoteže tekućine i koliko dobro zadržavamo ili gubimo tekućinu. Dijetetičar Matt Pikosky ističe:

"Bez odgovarajuće ravnoteže natrija, kalija i drugih elektrolita u tijelu, ne možete efikasno zadržati vodu koju pijete jer natrij potiče zadržavanje tekućine, što podržava hidraciju i rehidraciju."

Sastoji se od 90 posto vode

Kao i svi napici, ali i mnoge namirnice poput voća i povrća, mlijeko sadrži značajan udio vode, koja utječe na zadovoljenje potreba za hidracijom.

"Mlijeko prirodno sadrži oko 90 posto vode, što nam može pomoći u hidraciji na sličan način na koji voda hidrira", ističe Pikosky.

Sadrži prirodni šećer

Možda vam se to čini nelogično, ali šećer može pomoći pri hidraciji. Šećer je vrsta ugljikohidrata, a mlijeko sadrži prirodni šećer koji se zove laktoza.

"Bilo koja vrsta ugljikohidrata, poput laktoze, može pomoći pri hidraciji jer proces apsorpcije ugljikohidrata u crijevima zahtijeva elektrolite", objašnjava dijetetičarka Melanie Betz.

Ugljikohidrati u mlijeku također "pomažu u usporavanju procesa probave, što može dovesti do sporijeg oslobođenja i apsorpcije vode koja je prirodno prisutna u mlijeku", dodaje Brown, što općenito osigurava bolji nivo hidracije.