Ishrana

Kafu zamijenite čajem i poboljšajte svoje zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kafu zamijenite čajem i poboljšajte svoje zdravlje
Jedan od razloga zbog kojih mnogi stručnjaci preporučuju da kafu zamijenite čajem je negativan efekat koji kafa ima na naše zube i oralno zdravlje. Prelazak na čaj održat će bjelinu vaših zuba, naročito ako su vaš izbor bijeli i zeleni čaj.

Nefiltrirana kafa poput espressa ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u isto vrijeme u organizam donosi i najviše diterpena koji su povezani s povišenim nivoom triglicerida i lošeg holesterola koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, kofein može doprinijeti nemiru i nesanici pa biste prelaskom na čaj trebali bolje spavati. No, to nije jedina prednost koju ćete osjetiti ako kafu zamijenite čajem.

"Previše kafe može značiti i previše stimulacije. Ljudi koji su osjetljivi na kofein mogu postati nervozni i razdražljivi. Mala je vjerovatnoća da će vam se to dogoditi ukoliko kafu zamijenite čajem", kaže Sonya Angelone, glasnogovornica Akademije prehrane i dijetetike.

Iako sadrži male količine minerala, previše kafe u organizmu može otežati tijelu apsorpciju magnezija, a to možete izbjeći prelaskom na čaj. Osim toga, kafa je diuertik pa će vam čaj osigurati hidrataciju organizma zbog čega ćete se bolje osjećati.

"Nećete imati vrtoglavicu. Vaša koža izgledat će bolje, a cijelo tijelo će bolje funkcionirati", rekla je Angelone.

U isto vrijeme, brojne studije pokazale su da kafa može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije.
Čuvajzdravlje.ba / Klix