Sok od grožđa je ukusan, prirodan i vrlo zdrav napitak, a, po želji, ukus možete prilagoditi svom afinitetu dodavanjem različitih začina ili drugog voća po želji.
Ako pravite veću količinu, možete ga čak i pasterizovati kako biste produžili rok trajanja. Evo jednostavnog recepta za pravljenje soka od grožđa kod kuće:
Sok od grožđa
Sastojci:
1 kg svježeg grožđa (najbolje crnog ili crvenog)
1-2 šolje vode (po potrebi)
2-3 kašike šećera (ili po ukusu)
sok od 1 limuna (po želji, za dodatnu svježinu)
Priprema:
Operite grožđe temeljno pod jakim mlazom hladne vode. Ako je grožđe u grozdovima, odvojite zrna.
Stavite grožđe u veliki lonac i dodajte 1-2 šolje vode (voda treba samo da pokrije voće). Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta, dok grožđe ne omekša i ne pusti sok.
Nakon što se grožđe skuva, prebacite ga u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite, možete dodati i limunov sok i šećer u ovoj fazi pripreme.
Stavite čistu gazu ili cjediljku preko velikog lonca ili posude i procijedite smjesu da biste dobili čist sok. Pritiskajte grožđe lagano da izvučete što više soka.
Ako želite, možete dodati još šećera po ukusu, pa dobro promiješajte. Sok možete staviti u bocu i čuvati u frižideru.
Poslužite hladan i uživajte!
Bonus savjeti:
Ako želite bistriji sok, možete ga još jednom procijediti kroz finu gazu.
Sok od grožđa možete čuvati u zamrzivaču ako želite da ga imate duži period. Samo je važno da prije zamrzavanja sok bude dobro ohlađen.