Očuvanje hrane

Koliko dugo je preporučljivo čuvati povrće u zamrzivaču?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koliko dugo je preporučljivo čuvati povrće u zamrzivaču?
Povrće u zamrzivaču / Qwart

Zamrzavanje hrane jedan je od najlakših oblika očuvanja hrane, no, potrebno je obratiti pažnju na to koliko dugo određene namirnice možete držati u zamrzivaču, jer ako ih držite predugo, izgubit će na kvaliteti i imati lošiji okus i teksturu.

Za povrće vrijedi isto što i za meso kada je u pitanju pakovanje - važno je pravilno ga upakovati u vrećicu za zamrzavanje ili pak posude koje se mogu dobro zatvoriti, kako do povrća ne bi dospio zrak i uzrokovao dehidraciju i oksidaciju.

Osim luka i paprike, koje možete zamrznuti sirove, povrće je prije zamrzavanja potrebno blanširati ili skuhati, posebno kada je u pitanju lisnato povrće, poput kelja, blitve ili špinata, brokula i karfiol, mahune i grašak te tikvice.

Blanširanje povrća ili potapanje u kipuću vodu zaustavlja enzime koji uzrokuju promjenu boje i pretvaraju smrznute proizvode u kašu. Osim toga, prije smrzavanja potrebno je skuhati i butternut tikvu, kukuruz i krompir, a gljive je prije smrzavanja potrebno dobro propirjati.

Možete zamrznuti gotovo sve povrće osim celera, endivije, zelene salate, kupusa, krastavaca i rotkvica. Ove namirnice imaju visok sadržaj vode i postaju mokre i natopljene vodom kada se odmrznu. Tu spada i paradajz (iako je on zapravo voće), no, budući da ima visok udio vode, njega je dobro prvo ispasirati, a zatim ga zamrznuti kao umak.

Povrće će u zamrzivaču izdržati od tri mjeseca do godinu dana, u zavisnosti od toga o kojem se povrću radi. Evo koliko dugo koje povrće možete držati u zamrzivaču, a da zadrži optimalnu kvalitetu:

  • Kupljeno smrznuto povrće u zamrzivaču možete čuvati do 12 mjeseci, ako je pohranjeno u originalnom pakovanju
  • Grašak i mrkvu možete čuvati u zamrzivaču između 12 i 18 mjeseci
  • Šparoge, cveklu, brokulu, karfiol, grah, celer, mahune, gljive i bundeve u zamrzivaču možete čuvati 12 mjeseci
  • Kelj, blitvu i špinat u zamrzivaču možete čuvati 10 do 12 mjeseci
  • Tikvice, patlidžan i kukuruz možete držati u zamrzivaču 8 mjeseci
  • Pasirani paradajz i paprike u zamrzivaču je sigurno čuvati 3 do 4 mjeseca
  • Povrće ovoliko dugo može stajati u zamrzivaču samo ako je pravilno zapakovano, a kako biste znali tačno koliko je vremena prošlo od zamrzavanja, na svaku vrećicu napišite tačan datum.