Zaboravite na avokado i maslinovo ulje – ova supernamirnica je zdravija i jeftinija

Iako se često zanemaruje zbog skromnog izgleda i mirisa koji može postati neugodan kada se prekuha, kupus je zapravo pravo malo čudo prirode. Ovo lisnato povrće, koje pripada porodici kupusnjača zajedno s brokulom, keljom i karfiolom, s razlogom se sve češće nalazi na jelovnicima svjetskih kuhara.
Kupus obiluje nutrijentima – samo jedna porcija osigurava polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu vitamina C, te deset posto preporučene dnevne količine folata. Osim toga, sadrži vlakna, mangan, kalcij, kalij, vitamin A, željezo i vitamine B skupine, uključujući B6 i riboflavin.
Međutim, ono što kupus zaista izdvaja su moćna biljna jedinjenja – posebno antocijani i glukozinolati – koji djeluju protuupalno i štite srce. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno konzumiraju povrće bogato antocijanima imaju značajno manji rizik od srčanog udara.
Kupus također pomaže u regulaciji kolesterola – zahvaljujući topivim vlaknima koja se vežu za masnoće u crijevima i sprječavaju njihovu apsorpciju.
Iako može izazvati nadutost ako se konzumira u velikim količinama, pravilno pripremljen kupus je ukusan, zdrav i izuzetno pristupačan – pravi primjer kako najbolja hrana ne mora biti skupa.
Sljedeći put kad budete birali između egzotičnih ulja i „superhrane“, sjetite se kupusa – lokalnog, jednostavnog i nevjerojatno moćnog saveznika zdravlja.