Ishrana

Najbolji proizvodi za detoks koji će vas preporoditi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Najbolji proizvodi za detoks koji će vas preporoditi

Loša ishrana, sjedelački način života i stres dovode do bržeg starenja našeg tijela nego što se očekivalo i hroničnih bolesti. Bez sumnje, dobar način da se poboljša stanje oporavka tijela je da u našu ishranu uključite proizvode za detoksikaciju. U prirodi postoji mnogo proizvoda koji zbog svojih svojstava mogu pomoći organizmu da se očisti od toksina i toksina, doprinoseći i gubitku težine

Donosimo nekoliko proizvoda koji su neprikosnoveni u detoksikaciji organizma...

Začini i aromatično bilje

Njihovo redovno konzumiranje može biti prvi korak u čišćenju organizma. Od mnogih takvih proizvoda koji se mogu naći na tržištu preporučujemo kurkumu, ruzmarin, peršun, crni biber, komorač, đumbir, kim, cimet, origano. Dodatni bonus za pravljenje mnogih zdravih i ukusnih obroka!

Bijeli luk

Iako bijeli luk ima veoma jak miris koji ne voli svako, ali je antibiotik, antiseptik i antivirusna hrana koja može da smanji endogene toksine i kontroliše holesterol i krvni pritisak. Ako ne volite bijeli luk, probajte crnu sortu za delikatniji, slatki ukus.

Voće, povrće i zelenilo

Oni nisu samo nepresušni izvor vitamina i mineralnih soli; vlakna prisutna u velikim količinama u ovim proizvodima pomažu u detoksikaciji organizma i čišćenju unutrašnjih organa. Rastvorljiva vlakna iz voća i povrća poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, smanjuju apsorpciju holesterola i usporavaju pražnjenje želuca, čime se pojačava osjećaj sitosti.

Limun

Jedna od najvažnijih namirnica za detoksikaciju, korisna je za obnavljanje ravnoteže organizma i alkalizaciju pH nivoa. Limun sadrži dosta vitamina C, a ima i izuzetan antioksidativni efekat, sprečavajući stvaranje slobodnih radikala odgovornih za starenje.

(Čuvajzdravlje.ba)