Ishrana

Narodni lijekovi: Ljekovita svojstva mandarina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Narodni lijekovi: Ljekovita svojstva mandarina

Mandarine su veoma ukusno voće, i malo ko ih ne voli. Osvježavajućeg su prijatnog mirisa i ukusa i bogate su vitaminom C. Ovo citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, poboljšava varenje, pomaže prilikom mršavljenja…

Meso ploda mandarine sadrži šećer i bogato je vitaminom C zbog čega je odlična prevencija protiv stresa i prehlade, kao i beta karoten koji se sintetiše u vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Obiluje biljnim vlaknima, koje su izuzetno dobre za varenje. Mandarine su, takođe, bogate pektinom, i sadrže ga u većoj količini nego jabuke, a u kori sadrži eterična ulja. U mandarinama ima i folne kiseline, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B1, B2 i B3 i vlakana koje su neophodne za uravnoteženu probavu. Mandarine su idealno voće za one koji žele da smršaju, jer 100 grama ovog voća sadrži samo 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomaže i u borbi protiv strija i celulita.

Mandarine je poželjno čuvati na sobnoj temperaturi, a rok trajanja im je oko sedam dana. Za razliku od drugog citrusnog voća, od mandarina se rijetko pravi sok i najčešće se konzumira svježa. Od mandarina se može praviti i džem, kompot, kao i kolači i torte. Ukoliko kora mandarine nije prskana, možete je osušiti i dodavati u kolače ili kompote.

Smanjuju rizik od raka
Velika koncentracija antioksidanata u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih oboljenja, naročito od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu da smanje rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, i na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.

Dobar izvor vitamina C
Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primjer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par „krađom“ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu u sprečavanju ove lančane reakcije i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Pomažu proces mršavljenja
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Generalno, djeca i odrasli treba da uzimaju oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati da uzmeti i više, zavisno od količine kalorija koje konzumirate. Na primjer, muškarci i tinejdžeri će možda morati da pojedu oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljiće ovu dnevnu potrebu s užitkom.