Ovo vrijeme doručka i večere može da poveća rizik od srčanih bolesti
Istraživanje koje je analiziralo zdravlje i ishranu 100.000 ljudi, otkrilo je da je svaki sat važan kada je u pitanju vrijeme za obrok.
Raniji doručak i večera su bolji za prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara.
Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju da „vrijeme obroka“ kao i „nutritivni kvalitet“ može uticati na zdravlje srca.
Prethodno istraživanje je otkrilo da jedenje u „‘pogrešno vrijeme“ može da poveća rizik od dijabetesa i raka.
Smatra se da vrijeme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svjetlu, utiče na naše naše zdravlje.
Najnovije istraživanje je proučavalo zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Sante, projekta pokrenutog 2009. za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.
Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko pomjeri doručak, postoji šest posto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Na primer, ako je jedna osoba prvi obrok jela u 7 ujutro, a druga u 10 ujutro, druga osoba bi imala 18% veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.
Istraživanje objavljeno u Nature Communications, pokazala je da su ljudi koji su posljednji obrok jeli nako 21 sat bilježili su povećanje rizika od 28 posto razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju s onima koji su jeli svoj posljednji obrok pre 20 sati.
(Cuvajzdravlje.ba)