U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću, piše Zadovoljna.hr.
Rižu od karfiola možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.
Mi vam donosimo recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnim karfiolom .
Sastojci:
- 500 g karfiola
- 150 g smrznutog graška s mrkvom
- 50 g umaka od soje
- 3-4 mlada luka
- 2 velika jaja
- 2-3 češnjaka
- 1 paprika
- 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica rižina octa
- ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
- čili prah po želji
Priprema:
- Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite karfiol u manje komade nalik na rižu.
- Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane.
- U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte usitnjeni karfiol , umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.
- Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite. Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija.
(Cuvajzdravlje.ba)