Ishrana

Za zdrav tanjir vrijedi pravilo 80:20, ali pazite na sastojke...

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Za zdrav tanjir vrijedi pravilo 80:20, ali pazite na sastojke...

Pravilno kombiniranje svih namirnica, bjelančevina, ugljikohidrata i masti, te otkrivanje potencijalnih alergena korisno je za ljude sve životne dobi, bilo da se žele izliječiti, sačuvati zdravlje ili osnažiti imunitet.

- Svi živimo s oštećenim crijevima, a čista crijeva znače savršeno zdravlje. Da biste uživali istinsko doživotno zdravlje, morate naučiti održavati njihovu čistoću - poručuje dr. Alejandro Junger u svojoj knjizi “Zdrava probava” u kojoj je predstavio revolucionarni program ciljano osmišljen za obnavljanje crijeva. Naglašava da je pravilo 80-20 jednostavan način da se podsjetimo koju hranu treba jesti i u kojoj količini.

- Osamdeset posto tanjira napunite zelenim lisnatim i drugim povrćem (sirovim, kuhanim na pari, pečenim ili kuhanim u vodi), a dvadeset posto bjelančevinama i dobrim masnoćama (meso, riba, avokado i drugo). Nema potrebe za brojanjem kalorija. Posrijedi je vizualan proces, a jednostavno prestanite jesti kad osjetite da ste osamdeset posto puna želuca - objašnjava Junger.

Nikako nemojte kombinirati životinjske i biljne bjelančevine, primjerice nemojte jesti piletinu s kvinojom, nego piletinu s povrćem ili kvinoju s povrćem. Određenu hranu, poput graha, te pojedine vrste voća dr. Junger izbacio je iz plana za zdravu probavu jer je teško probavljiva ili vrlo bogata šećerom, no nakon mjesec dana možete je ponovno uvesti na jelovnik u umjerenim količinama.

Program “zdrava probava” utemeljen je na četiri načela funkcionalne medicine: ukloniti, nadomjestiti, ponovno nastaniti dobrim bakterijama i popraviti te je podijeljen u dvije faze prenosi 24sata. Prva faza je trotjedna dijeta usredotočena na lako probavljivu hranu s niskim udjelom šećera. Ova faza obuhvaća i potrebne dodatke prehrani namijenjene obnavljanju crijeva. Druga je faza sedmodnevni proces ponovnog uvođenja, kojemu je svrha ustanoviti koja vam hrana najviše škodi.

Probavni trakt uklanja otrove iz krvi, njegujte ga kvalitetnom hranom

Probavni trakt, dug između tri i 4,5 metara, jedan je od tri organa koji dolaze u dodir s vanjskim svijetom (uz pluća i kožu) i on kroz svoje stijenke mora apsorbirati sve što je našem tijelu korisno. Na stijenkama crijeva događaju se neke važne funkcije za preživljavanje - razgradnja hrane, apsorpcija, otklanjanje otpadnih tvari iz krvotoka i čuvanje crijevne flore.
Čaj od paprene metvice ubrzat će pražnjenje želuca

Poznata biljka primamljiva mirisa potiče ranu fazu probave, te time ubrzava pražnjenje želuca. Nekoliko studija pokazalo je kako paprena metvica opušta probavne mišiće, te tako olakšava otpuštanje vjetrova i smanjuje nadutost.

Depresija, višak kila i infekcije? Pročistite crijeva

Problem s viškom kilograma, borba s kroničnom boli i umorom, alergijama, srčane bolesti te učestale upale i infekcije, autoimuni poremećaji i depresija i nakon mnogobrojnih pretraga i lijekova ne nestaju? Stručnjaci savjetuju da se pozabavite zdravljem svojih crijeva jer su ona temelj zdravlja.

Probava je naš navigacijski sustav organizma

Vaše tijelo ima dva mozga, jedan u vašoj glavi, a drugi u crijevima. Kad nešto pomislite, u neuronima u vašoj glavi javljaju se malene iskre elektriciteta. Mozak je “hardver” za vaše misli. Ali kad iskusite spoznaju iz dubine utrobe ili intuiciju, malene iskre elektriciteta zaiskre u vašem drugom mozgu, odnosno u probavnom traktu.

- Dok vaš prvi mozak služi kao vaš intelektualni “hardver”, vaša crijeva su vaš savršeni duhovni i emocionalni navigacijski sustav, govori dr. Alejandro Junger, autor knjige i programa “Zdrava probava”.
Jedite orašide

Dr. Junger preporučuje brokulu, kelj i blitvu kao sirove, kuhane na pari, pirjane ili pečene, zeleno lisnato povrće te bundevu, rajčicu i alge. Od voća konzumirajte bobičasto voće, limun i limetu. Jaja neka budu iz organskog uzgoja, a mlijeko od konoplje. Jedite orašaste plodove te kokosovo mlijeko i kokosovo ulje ili maslac.
Privremeno izbacite jogurt, sladoled, rižu, nareske i sir

U prvoj fazi dijete po programu “Zdrava prehrana” nemojte konzumirati kukuruz, repu, krumpir i povrće s vrhnjem, sve voće osim bobičastog. Od mliječnih izbjegnite mlijeko, sireve, vrhnje, jogurt, maslac i sladoled, a od žitarica rižu pšenicu, proso, amarant, heljdu, ječam, raž i zob.
Pažljivo birajte

Kako se prisiliti da obraćamo pozornost na sastav namirnica na tanjuru? Ovladavanje time iziskivat će određeno vrijeme, ali usmjeravanje pozornosti na program bit će korak prema uvođenju te navike u život, kaže dr. Junger.
Toksični okidači

Čak i hrana koja ne sadrži toksične molekule, kao što su mliječni proizvodi, gluten i žitarice, može izazvati toksične reakcije u crijevima. Takve namirnice dr. Junger naziva toksičnim okidačima - gluten, mlijeko, šećer, kofein i alkohol.
Ubacite vlakna

Najčešći uzroci loše probave su: neadekvatan unos vlakana u prehrani, vode, narušena prehrambena rutina, poput jedenja u različito vrijeme, neredovito ili kasno navečer. Tome pridonosi i nedovoljna fizička  aktivnost te premalo kretanja, kao i konzumiranje veće količine mliječnih proizvoda. Prosječno uzimanje vlakana je 10 - 14 grama dnevno, a liječnici preporučuju i do 35 grama. Idealno bi bilo kombinirati namirnice s topivim i netopivim vlaknima.