Ishrana

Zdrava hrana koju jedete krivo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdrava hrana koju jedete krivo

Trudite se hraniti zdravo i pravilno, ali ne vidite nikakav napredak. Možda je problem što zdrave namirnice pripremate na krivi način.

Donosimo vam listu zdravih namirnica i savjeta kako izvući ono najbolje iz hrane.

Jagode

Krivo: Sjeckate ih

Točno: Pojedite cijelu jagodu

Rezanjem jagoda gube se mnogi vrijedni nutrijeneti. Prema istraživanjima cijela jagoda ima znatno više vitamina C od one nasjeckane. Naime, vitamin C je osjetljiv na svjetlo i kisik, stoga kada razrežete jagodu gubite ovaj važan vitamin.

Povrće

Krivo: Kuhanje/prženje

Točno: Kuhanje na pari

Kuhanjem ili prženjem zapravo uništavate sve one vrijedne sastojke povrća. Na primjer brokula ili cvjetača sadrže nutrijente koji smanjuju rizik od raka, ali kuhanjem se te hranjive tvari gube. Bolja opcija kod pripreme povrća bi bilo kuhanje na pari.

povrce Maslac od kikirikija

Krivo: Kupovni maslac od kikirikija

Točno: Domaći maslac od kikirikija

Istraživanja su pokazala da konzumiranje dvije žlice domaćeg (prirodnog) maslaca od kikirikija barem pet dana u tjednu može sniziti rizik od dijabetesa za čak 30 posto. Kupovne teglice maslaca od kikirkija često sadrže loše masnoće i imaju visoki udio soli.

Češnjak

Krivo: Ubacujete ga u hranu odmah nakon sjeckanja

Točno: Nakon što ga nasjeckate, pričekajte 10 minuta prije nego ga ubacite u hranu

Češnjak je prava bomba zdravlja, a naš savjet je da nakon što ga nasjeckate ili zgnječite pričekate desetak minuta prije nego ga ubacite u hranu. Naime, enzim alicin reagira na kisik te se bolje aktivira i omogućuje maksimalnu iskoristivost ljekovitih i imunoloskih svojstava češnjaka.

Paradajz

Krivo: Konzumirate ih svježe

Točno: Zagrijte ih

Dok je večinu voća i povrća bolje jesti svježe, paradajz funkcionira drugačije. Naime, paradajz obiluje antioksidansom likopenom koji pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Jedini način da vaše tijelo apsorbira ovaj važan sastojak je zagrijavanjem. Za pravi ljekoviti boom preporučujemo da prilikom zagrijavanja paradajz začinite maslinovim uljem.

Grah

Krivo: Direktno kuhanje

Točno: Ostavite grah preko noći da se namače u vodi

Grah sadrži fitate zbog kojih dolazi do smanjene apsorpcije minerala (naročito cinka i bakra) iz hrane. Istraživanjima je utvrđena i mogućnost nespecifičnih reakcija s bjelančevinama i škrobom. Namakanjem graha hranjive tvari se oslobađaju fitata, lakše se probavlja grah, bolje se apsorbiraju vrijedni sastojci te se smanjuje nadutost.