Veliki lijek

Šta će se desiti sa vašim tijelom ako svaki dan budete jeli luk?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta će se desiti sa vašim tijelom ako svaki dan budete jeli luk?
Foto: Unsplash

Redovno konzumiranje luka povezuje se s nižim rizikom za bolesti srca, nižim razinama holesterola i nižim krvnim tlakom zahvaljujući ljekovitim fitonutrijentima u luku.

Oni sadrže sumpor primjerice alil-propil-sulfoksidi pomažu održavati normalne razine šećera u krvi, a odgovorni su i za miris luka i njegovo nadražujuće djelovanje na oči.

Zapravo je utvrđeno da što je miris jači i što više nadražuje oči, to ima više ljekovitih fitonutrijenata.

Luk je dobar izvor:

- dijetalnih vlakana

- vitamina C - važnog za imunitet i lijepu kožu

- vitamina B6 - važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca

- folne kiseline - esencijalne za stvaranje stanica

- kalija - blagotvornog za tlak i zdravlje srca

- mangana - važnog za zdravlje tkiva i kostiju

Sprječava i usporava razvoj raka

U luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih spojeva. Zbog toga se smatra da je smanjuje rast tumora i štiti od slobodnih radikala. Posebno ga se preporučuje kod raka želuca, jednjaka, crijeva i prostate.

Također, folna kiselina štiti od razvoja melanoma i tumora epiderme, ali i od razvoja raka maternice, gušterače, dojke, debelog crijeva, želuca.

Pregled 16 studija na 13 333 osobe objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazao je da su sudionici s najvećim unosom luka imali 15% manji rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s onima s najmanjim unosom.


Oporavak sinusa

Sjajan način da zaustavite i usporite krvarenje iz nosa je korištenje luka. Uzmite polovicu luka i stavite točno ispod nosa, zatim udahnite.

Luk sadrži i vitamin C i bioflavonoide, a ti nutrijenti čine naše nosnice manje osjetljivima na krvarenje. Isto tako, polovicu luka možete staviti ispod nosa i udahnuti kad imate začepljen nos. Luk pročišćava prolaze u nosu, olakšavajući nam disanje.


Sprječava depresiju i poboljšava raspoloženja

Luk sadrži folate, a to je vitamin B9, nutrijent koji pomaže u sprječavanju depresije te poboljšava raspoloženje razgrađujući aminokiselinu homocistein.

Zašto je to važno? Homocistein je aminokiselina koja potencijalno ima toksične učinke na krvne žila, zgrušavanje krvi, a i ne dopušta vašem tijelu da proizvodi hormone za dobro raspoloženje. Luk je odličan upravo zato što ih može razgraditi tu aminkiselinu i tako pomoći vašem mozgu da dobije dovoljno nutrijenata.

Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Česta konzumacija luka može se povezati s nižim razinama glukoze u krvi, bez obzira jeli ga sirovog ili kuhanog, potvrdile su studije.