luk
Zdravstvene prednosti
Bijeli luk može spriječiti prehladu i prije nego počne
Bijeli luk sadrži jedinjenje zvano aliin. Kada se zgnječi ili sažvače, ono se pretvara u alicin – glavnu aktivnu komponentu bijelog luka. Zato je preporučljivo da ga prije konzumacije zdrobite, nasjeckate ili dobro sažvačete kako biste maks...
prirodni sastojci
Recept za sirup koji čisti pluća: Idealno za pušače, a siguran i za djecu
Ovaj jednostavan domaći recept pogoduje ne samo pušačima, već i nepušačima i djeci, naročito u zagađenim urbanim sredinama.
Kombinacija kurkume, đumbira i luka poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Đumbir pomaže u čišćenju pluća, pob...
preporuka doktora
Povrće koje uništava štetne hemikalije u našem tijelu
Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrijednost kod kardiovaskularnih bolesti, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog remodeliranja i srčane funkcije.
Hrana koju konzumiramo igra veliku ulogu u naše...
Sadrži fosfor, željezo...
Smatran je svetim povrćem, jasno i zašto: Ovo su zdravstvene koristi luka
Luk sadrži vitamine A, B i C, fosfor, željezo, kalcij i antioksidanse. Ovo povrće može se jesti sirovo i kuhano, bez gubitka korisnih svojstava.
Ako pojedete barem pola glavice luka dnevno, možete povećati nivo dobrog holesterola te sprije...
Veliki lijek
Šta će se desiti sa vašim tijelom ako svaki dan budete jeli luk?
Oni sadrže sumpor primjerice alil-propil-sulfoksidi pomažu održavati normalne razine šećera u krvi, a odgovorni su i za miris luka i njegovo nadražujuće djelovanje na oči.
Zapravo je utvrđeno da što je miris jači i što više nadražuje oči,...