Meal suplementi

Zdravi, brzi i jednostavni obroci koje možete ponijeti na posao

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravi, brzi i jednostavni obroci koje možete ponijeti na posao
Obroci za posao / Ilustracija

Šta sutra jesti na poslu? Neko će otići u restoran ili kantinu, neko do obližnje pekare, a neko će po ko zna koji put naručiti neki ne baš zdravi obrok iz fast fooda. Tako ne morate razmišljati šta ponijeti na posao od hrane, no, ako ste u potrazi za idejama za zdrave obroke koje možete ponijeti na posao, na pravom ste mjestu.

Na TikToku se, kako piše Index, može pronaći hrpa ideja za zdrave meal suplemente - obroke koje možete pripremiti unaprijed, pospremiti u kutijicu i iduće dane ponijeti na posao. Oni ne zahtijevaju previše pripreme i kuhanja, a puno su ukusniji i zdraviji od pekarskih proizvoda, sendviča i ostalih junk food opcija.

Bilo da preferirate salate ili u svoje obroke volite uključiti i malo mesa, evo par ideja.

Orzo salata

Salata s orzom i povrćem odličan je i vrlo jednostavan obrok za pripremiti unaprijed, a evo što će vam sve biti potrebno za nju. Prvo napravite dresing tako da u zdjelici pomiješate dvije kašike maslinovog ulja, kašičicu limunovog soka, začine po želji, kašičicu kopra, kašičicu senfa i kašičicu meda.

Zatim dodajte kuhani slanutak, krastavce narezane na četvrtine, dvije kašike nasjeckanog cherry paradajza, dvije kašike nasjeckanog luka, 110 g kuhanog orza i kašičicu feta sira. Sve to promiješajte i zatvorite zdjelicu, a možete napraviti i nekoliko porcija ove salate ako vas je više u kućanstvu ili ako si želite pripremiti ovu salatu za nekoliko dana.

Piletina sa rižom i brokulom

Ako u svoj meal prep želite dodati malo mesa, isprobajte ovaj recept. Pileća prsa narežite na kockice, a zatim umutite jedno jaje i piletinu umočite u jaje. Zatim ju uvaljajte u brašno u koje ste dodali i malo soli i ispecite u tavici dok ne poprimi zlatnu boju.

Pomiješajte sriracha umak, malo meda i kečapa, prelijte preko piletine i dobro promiješajte. Piletinu poslužite sa kuhanom rižom i brokulom ili nekim drugim povrćem po želji, a sve to zajedno spremite u posudicu i ponesite na posao.

Zdrava salata sa piletinom

Želite li na posao ponijeti zdravu home made salatu, pripremite oko 450 g zelene salate, jedan krastavac, jednu crvenu papriku, dva avokada, jednu konzervu kukuruza, tri glavice luka i pečena pileća prsa. Sve to narežite na manje komade i pomiješajte, a zatim napravite preljev za salatu.

Pomiješajte četiri kašike majoneze, dvije kašike senfa, kašiku jabučnog octa, kašičicu papra, dvije kašike limunovog soka, kašiku meda i malo soli. Prelijte preko salate i dobro promiješajte, a zatim spremite u manje posudice i ponesite na posao za ručak.