Posebno bitno za starije osobe

Kako vrtlarenje utiče na kognitivne sposobnosti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako vrtlarenje utiče na kognitivne sposobnosti?
Foto: Ilustracija

Vrtlarenje je aktivnost koja nije samo užitak već ima i pozitivan uticaj na fizičko zdravlje. No, nedavna istraživanja pokazuju da vrtlarenje može imati i značajan uticaj na mentalne funkcije, posebno u starijoj dobi. 

Studije su pokazale da redovno vrtlarenje može biti povezano s poboljšanjem različitih aspekata kognitivnih funkcija kod starijih osoba. 

Mentalna stimulacija

Aktivnosti poput sadnje, zalijevanja, i brige o biljkama zahtijevaju pažnju, planiranje i kreativnost. Ove aktivnosti mogu pružiti mentalnu stimulaciju koja može pomoći u očuvanju mentalnih funkcija i smanjenju rizika od demencije.

Fizička aktivnost

Vrtlarenje uključuje različite fizičke aktivnosti poput kopanja, sadnje, zalijevanja i održavanja vrta. Redovita umjerena tjelesna aktivnost povezana je s boljim protokom krvi u mozgu i smanjenjem rizika od kognitivnog propadanja.

Povezanost s prirodom

Boravak u prirodi i rad s biljkama može imati umirujući učinak na um, smanjujući stres i poboljšavajući opće emocionalno blagostanje. Smanjenje stresa može pozitivno utjecati na kognitivne sposobnosti.

Socijalna interakcija

Vrtlarenje može poticati socijalnu interakciju, osobito kada se radi u zajedničkim vrtovima ili se dijele savjeti i iskustva s drugim vrtlarima. Socijalna aktivnost može pridonijeti očuvanju mentalnog zdravlja.

Znanstveni dokazi i istraživanja

Istraživanja su pokazala da starije osobe koje se redovito bave vrtlarenjem imaju bolje rezultate u testovima kognitivnih funkcija u usporedbi s onima koji se manje ili nikako ne bave ovom aktivnošću. Studije su također identificirale vezu između vrtlarenja i smanjenog rizika od demencije te poboljšanih mentalnih performansi.

Preporuke za starije osobe

Uzimajući u obzir sve koristi vrtlarenja za mentalno zdravlje, preporučuje se starijim osobama da uključe vrtlarske aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu. Evo nekoliko savjeta za početak:

Počnite polako

Ako niste navikli na vrtlarenje, počnite s manjim projektima poput biljaka u loncima ili malih povrtnjaka.

Učite i istražujte

Edukacija o biljkama i različitim vrtnim tehnikama može dodatno stimulisati vaš um.

Uživajte u prirodi

Iskoristite priliku da se opustite i uživate u miru i ljepoti prirode dok radite u vrtu.