Ozbiljan mentalni poremećaj

Depresija kod muškaraca: Tiha kriza mentalnog zdravlja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Depresija kod muškaraca: Tiha kriza mentalnog zdravlja
Foto: Ilustracija

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji može uticati na ljude svih dobnih skupina, spolova i socioekonomskih statusa. Bez obzira, depresija kod muškaraca često ostaje nevidljiva ili nedovoljno prepoznata. Ovaj članak istražuje specifičnosti depresije kod muškaraca, identifikuje znakove i simptome te pruža informacije o tome kako prepoznati i podržati muškarce koji prolaze kroz ovu tihu krizu mentalnog zdravlja.

Muškarci često imaju tendenciju prikrivanja svojih emocija, čime se depresija može ispoljavati kroz bijes, iritaciju ili radikalnu promjenu ponašanja. Umjesto da iskažu tugu ili nemoć, muškarci često potiskuju svoje osjećaje.

Fizički simptomi

Depresija kod muškaraca može se manifestovati i kroz fizičke simptome poput umora, nesanice, glavobolja ili probavnih problema. Umjesto da govore o svojim emocionalnim izazovima, muškarci često prenose svoje nezadovoljstvo na tijelo.

Sociokulturni pritisak

Očekivanja koja društvo postavlja pred muškarce, kao što su "biti snažan" ili "ne pokazivati slabosti," mogu pridonijeti zadržavanju problema s mentalnim zdravljem. Strah od osude i stigmatizacije može otežati muškarcima da traže pomoć.

Kako prepoznati i pružiti podršku

Edukacija o mentalnom zdravlju

Važno je pružiti informacije muškarcima o depresiji, destigmatizirati traženje pomoći i istaknuti važnost brige o mentalnom zdravlju.

Razgovarajte otvoreno

Potičite muškarce da razgovaraju o svojim osjećajima i izazovima. Stvaranje sigurnog prostora za dijalog može biti ključno za prepoznavanje i suočavanje s depresijom.

Podrška profesionalne pomoći

Ako primijetite znakove depresije, potičite ih da potraže pomoć stručnjaka. Psihoterapija i terapija lijekovima mogu biti učinkoviti oblici liječenja.

Razbijanje stereotipa

Pomažite u rušenju društvenih stereotipa o muškarcima, potičući ih da prihvate svoje emocije i aktivno traže pomoć kad je potrebno.

Uvrstite je u jelovnik

Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak

Važna je brza reakcija

Ovo mogu biti simptomi zatajenja jetre

Možda je u pitanju apneja

Zastoj disanja noću kod djece: Kada se treba zabrinuti?