tuzla

Sutra počinju Drugi studijski dani grupnih analitičara u BiH

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sutra počinju Drugi studijski dani grupnih analitičara u BiH
FOTO: Freepik

U Domu mladih Tuzla sutra će početi Drugi studijski dani grupnih analitičara u Bosni i Hercegovini koji će okupiti grupne analitičare, grupne psihoterapeute, psihoterapeute drugih pravaca i druge stručnjake u polju zaštite mentalnog zdravlja.

"Tema Drugih studijskih dana grupnih analitičara u Bosni i Hercegovini 'Od dezintegracije do integracije i vice versa' je odabrana s ciljem da u formi grupnog setinga razmotrimo značaj i ulogu dinamike procesa dezintegracije i integracije kako na individualnom nivou tako i na nivou grupe i zajednice. Također, cilj nam je otvoriti diskusiju i pokazati koliko su procesi dezintegracije i integracije na ovim različitim nivoima uzajamno povezani", kaže prof. Esmina Avdibegović, predsjednica Udruženje grupnih analitičara u BiH.

Predavanja će održati, kako je rekla, eminentni stručnjaci iz psihijatrije, psihoterapije i grupne analize - doktorica Tija Despotović, dopredsjednica Društva grupnih analitičara Beograd i doktor Behzad Hadžić iz Ključa, istaknuti član Udruženja grupnih analitičara u BiH.

Kako je precizirala Avdibegović, učesnici ovog stručnog skupa će imati priliku o procesima dezintegracije i integracije diskutovati tokom predavanja, malih iskustvenih grupa, velike grupe i supervizijskih grupa.

Grupna analiza nastala je u Evropi tokom Drugog svjetskog rata razvijajući se kao teorija razumijevanja dinamike ljudske grupe i kao psihoterapijska metoda. Od vremena nastanka pa do danas ova psihoterapijska metoda našla je svoje mjesto kako u liječenju mnogih mentalnih poremećaja, tako i u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja svih dobnih uzrasta.

U Bosni i Hercegovini grupna analitička psihoterapija počinje svoj razvoj krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, ratna katastrofa tokom 90-ih godina prekinula je ovu nit razvoja. Ponovni razvoj grupne analize započet je završetkom rata u našoj zemlji, kroz rad s grupama pacijenata s ratnom traumom.

U saradnji sa Institutom za grupnu analizu iz Zagreba na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla, organizira se 1996. godine prva edukacija iz grupne analize. Od tada pa do danas u Tuzli se kontinuirano provodi edukacija iz grupne analitičke psihoterapije kao rezultat saradnje Udruženja grupnih analitičara u BiH i Klinike za psihijatriju UKC Tuzla.

Drugi studijski dani u saradnji s Klinikom za psihijatriju UKC Tuzla i Centrom za kulturu Tuzla bit će održani 25. i 26. oktobra u prostorijama Međunarodne galerije portreta i Doma mladih Tuzla.