Rekreacija

3 razloga zbog kojeg bi žene trebale vježbati na spravama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
3 razloga zbog kojeg bi žene trebale vježbati na spravama

Poznato je da većina žena ima bojazan od teretane i vježbanja s opterećenjima. Još uvijek vlada mišljenje kako je vježbanje s utezima i spravama nekako više za muškarce koji žele ogromne i snažne mišiće, a žene bi se trebale držati "laganih" vježbi da tek toliko zategnu svoje mišiće. Međutim, upravo vježbanje s opterećenjima je ženama potrebno kako bi izgradile tijelo kakvo žele- čvrste, zategnute obline na pravim mjestima i tijelo s malim udjelom masnih naslaga.

Iako ih često izbjegavaju, sprave mogu ženama biti odličan alat za postizanje svojih ciljeva. Ovo su 3 razloga zbog kojih trebate uključiti vježbe na spravama u vaš trening:

Jednostavnost

Vježbe sa slobodnim utezima su uglavnom zahtjevne i potrebno je puno više vremena uložiti u učenje i svladavanje takvih vježbi, dok se vježbe na spravama uče vrlo brzo. Sprave su konstruirane tako da budu jednostavne i pristupačne rekreativcima. Žene početnice, ili one koje ne žele previše vremena gubiti na vježbe s opterećenjima, vrlo brzo i jednostavno mogu svladati vježbe na spravama i odmah ih ubaciti u svoj trening. Isto tako, koristeći tako dizajnirane sprave, puno lakše se može aktivirati upravo željena grupa mišića.

Sigurnost

Sve su sprave napravljene tako da vježbaču osiguraju maksimalnu sigurnost prilikom vježbanja. Budući da vas konstrukcija sprave postavlja u pravilan položaj i izvedbu pokreta, smanjuje se rizik od ozljeda zbog krive forme izvođenja vježbe. Osim toga, ne morate se brinuti da će uteg pasti na vas ako izgubite kontrolu prilikom vježbanja, kao što to može biti slučaj s bučicama ili girjama. Žene kojima vježbanje sa slobodnim utezima djeluje nezgrapno i nesigurno, svoje mišiće mogu sigurnije vježbati na spravama.

Mišićna aktivacija

Vježbe na spravama odlično stimuliraju mišiće jer se tenzija u mišićnim vlaknima zadržava tijekom čitavog pokreta. Žene obično ne ostvaruju takvu vrstu aktivacije mišića prilikom drugih vježbi, stoga će vježbanje na spravama potaknuti mišiće na razvoj. Većini žena će biti ugodnije koristiti sprave kada neke grupe mišića žele aktivirati većim opterećenjima, a vježbanje s većim intenzitetom je upravo ono što vam treba, iako ne želite velike mišiće, piše Index.