Prirodni lijek

Jedna namirnica prije obroka značajno pomaže pri mršanju, ali nije za svakoga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jedna namirnica prije obroka značajno pomaže pri mršanju, ali nije za svakoga
Foto: Ilustracija

Jabučni ocat popularan je prirodni lijek, poznat po brojnim zdravstvenim dobrobitima, posebno za mršanje.

Uključivanje jabučnog octa u prehranu može biti efikasan način za podršku ciljevima mršanja, tvrde stručnjaci. Neka istraživanja pokazuju da ispijanje male količine jabučnog octa prije jela može pomoći u suzbijanju apetita, smanjenju unosa kalorija i poboljšanju probave.

Dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio pobliže je objasnila kako jabučni ocat može pomoći pri gubitku masnoće i mršanju.

"Postoji mnogo načina na koje jabučni ocat pomaže kod mršanja. Jedan je da usporava pražnjenje želuca, što može dovesti do osjećaja sitosti i smanjenog apetita. Drugi je zbog sadržaja octene kiseline koja može povećati razgradnju masti i povećati metabolizam", rekla je za SheFinds.

Što se tiče preporučene doze, važno je piti umjereno, ali također je ključno konsultovati se s ljekarom, posebno za one koji imaju probleme s crijevima.

"Općenito, može se uzimati doza od 15 do 30 mililitara jabučnog octa dnevno te ga piti 10-15 minuta prije obroka za suzbijanje apetita i gubitak težine. Predlažem da počnete s malom dozom od 15 mililitara i postepeno je povećavate prema potrebi i toleranciji. Za one sa zdravstvenim problemima povezanim s crijevima, preporučujem posjetu ljekaru prije konzumiranja jabučnog octa", dodaje dijetetičarka.

Dakle, iako jabučni ocat nudi brojne zdravstvene prednosti, možda nije prikladan za svakoga.