Stvara bolove

Kako loše držanje utiče na svakodnevni život?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako loše držanje utiče na svakodnevni život?
Foto: Ilustracija

Sigurno ste često čuli da loše držanje (postura) stoji iza boli u kičmi ili zglobovima, i ne samo boli, već i brojnih drugih problema mišićno-koštanog sistema. Svima su nam govorili: “Kako se to držiš? Uspravi se!”. Je li to ispravno i postoji li uopće ispravno držanje?

I međuodnos svih njih uslovljava naše držanje, ovisno o položaju. Upravo se položaj tijela u prostoru naziva postura, odnosno držanje. Postura je više od uspavnog stajanja, postura je i dok sjedimo, ležimo, čučimo ili klečimo. I sada se postavlja pitanje – što je onda ispravno?

Tema posture je tema kojom se naučnici širom svijeta bave već jako dugo vremena, stoga u nastavku donosimo pregled nekih od istraživanja na temu posture i što su zapravo ta istraživanja dokazala.

Kako ispraviti držanje? Ili koje su vježbe za uspravno držanje leđa? To su česta pitanja, vođena time da ispravno držanje sprječava probleme s leđima.

Prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u časopisu Journal of Biomechanics, ispravno držanje (dobra postura) ne smanjuje rizik od pojave boli ili povrede donjeg dijela leđa i ne može se dokazati da je uzrok boli u donjem dijelu leđa loše držanje.

Često možemo čuti i kako je upravo loša postura uzrok bolova, pogotovo u donjem dijelu kičme (križima). Prema istraživanju iz 2018. objavljenom u Journal of Biomechanics, dokazano je kako postura varira kod ljudi, neovisno o tome osjećaju li ili ne osjećaju bol.

Ispravljanje držanja neće nužno olakšati ljudima bol, no zauzimanje rasteretnih položaja možda i hoće, no teško je ovako tekstom reći koji bi to položaji bili. Za neke ljude je to zasigurno i uspravno držanje, koje ima svoje benefite, no nije neophodno za zdravlje kralježnice.

Ne postoje dokazi koji idu u prilog uspravnom sjedenju, o tome kako je sjedenje loše za nas ili kako su tegobe uzrokovane lošim držanjem, navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Orthopedic and Sport Physiotherapy 2019. godine.

Prema istraživanju iz 2018. godine objavljenom u časopisu Musculoskeletal Science and Practice, ne postoji veza između ijednog specifičnog “dobrog” držanja i dobrih zdravstvenih ishoda.

Štaviše, prema drugom istraživanju iz 2012. godine objavljenom u časopisu Manual Therapy, upravo “dobro” držanje može biti neugodno u odnosu na ostale položaje i rezultirati boli i drugim tegobama.

Ne postoji idealno držanje i zasigurno nije isto za svakog čovjeka, no vježbe za uspravno držanje su svakako uvijek dobrodošle. Stoga u nastavku možete vidjeti primjere nekih vježbi za cijelo tijelo (i za uspravno držanje).