Kontraefekat

Šta se dešava s našim tijelom kad treniramo, ali se nepravilo hranimo?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta se dešava s našim tijelom kad treniramo, ali se nepravilo hranimo?
Foto: Salko Grabović / Trening bez efekta

Opšte je poznato da je za dobar izgled potrebno biti fizički aktivan, ali i regulisati ishranu. Treba pronaći svoj balans i raditi ono što tijelu prija, a šta ako mi i pored toga ne vidimo rezultate?

Možete trčati 20 ili 30 kilometara sedmično, ali se i dalje niste odrekli brze hrane ili pazite šta jedete tokom radnih dana, pa vikendom sve nadoknadite nezdravom hranom. Ideja da jedete sve i mislite da će vježbanjem da se sredi - je zabluda.

Možete izgledati mršavo, ali ne i zdravo

"Mršava masnoća" je nezvanični izraz koji se koristi na društvenim mrežama da opiše osobu koja izgleda vitko, ali ima visok procenat tjelesne masti, piše "CNN". Redovni posjetilac teretane mogao bi da ima malo potkožnog masnog tkiva (masti ispod kože koju je lako uštipnuti). Ovaj sloj masti je manje primetan jer se obavija oko organa.

Visceralna masnoća je opasnija od spoljašnjeg sloja masti koji vidite, upozorio je doktor Kolin Keriker, fiziolog za vježbanje i vanredni profesor zdravlja i ljudskih performansi na Univerzitetu Haj Point u Severnoj Karolini. Nagomilavanje visceralne masti usljed konzumiranja prerađene hrane sa visokim sadržajem šećera, soli i ugljenih hidrata može dovesti do iste vrste rizika kao i kod osoba sa gojaznošću.

Na primjer, velike količine visceralne masti koje cirkulišu po telu mogu izazvati otvrdnjavanje arterija i njihovo sužavanje, što je bolest poznata kao ateroskleroza. Takođe, postoji povećan rizik od prerane smrti ako vježbate, ali zanemarite zdravu ishranu. U jednoj od najvećih studija za proučavanje efekata fizičke aktivnosti i kvaliteta ishrane, istraživači su otkrili da su oni koji su redovno vežbali, ali jeli sve što su želeli, izloženi većem riziku od smrtnosti u poređenju sa ljudima koji su vježbali i birali zdravu ishranu.

Zašto je praktično nemoguće preskočiti lošu ishranu?

Ako želite da smršate, ključ je da razvijete kalorijski deficit u kome sagorjevate veći broj kalorija od onih koje unosite. Ali redovno konzumiranje visokokalorične masne hrane može ovo učiniti izazovom.

"Jedna ideja bi bila da provedete više vremena vježbajući ili se bavite intenzivnijim vježbama. Ali ovaj plan zapravo ne funkcioniše kada se trošite na isparenja, zato što su nezdrava hrana i slatka pića ispunjeni praznim kalorijama", kaže Grejs Deroća, registrovani dijetetičar i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Prerađena hrana kao što su sokovi i slatkiši imaju malo ili nimalo hranljivih materija. Sa nedostatkom vitamina, proteina i vlakana koja će vas zasititi, biće teško razmišljati o vježbanju kada ste stalno gladni.

Uobičajene greške u vježbanju mogu pokvariti dobru stvar

U teretani, te prazne kalorije će otežati produktivan trening. Masna hrana bi u početku mogla dati privremeni podsticaj energije, ali ne bi bila dovoljna za održavanje treninga dugog ili visokog intenziteta, već ćete prije osjetiti umor. Osim toga, prazne kalorije koje nisu sagorjele biće skladištene kao mast. Da biste izgradili mišićnu masu, najbolje je da u svoju ishranu uključite hranu bogatu proteinima, kao što su piletina i losos. Umjerenost je ključna

Biti zdrav ne znači da se morate odreći svih namirnica u kojima uživate. Ljudi imaju tendenciju da demonizuju određenu hranu, a osjećaj kao da ne možete da jedete šećer ili ugljene hidrate može stvoriti toksični odnos sa hranom.

"Umjesto da se osjećate krivim što ste sinoć jeli hranu za ponijeti ili što ste naručili desert, savjet je da preoblikujete perspektivu. O hrani treba razmišljati kao o vrsti energije koju može da pruži. Ako ste danas uneli dovoljno vlakana, pogledajte gdje ste dodali dodatne proteine, omega-3 ili zdrave ugljene hidrate", kaže Deroća.

(Cuvajzdravlje.ba)