Evo i koje

Svako povrće je zdravo, ali jedno se posebno ističe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Svako povrće je zdravo, ali jedno se posebno ističe
Foto: Ilustracija

Ako ste u mogućnosti paradajz bi trebalo da konzumirate svaki dan jer je u pitanju povrće koje topi salo, blagotvorno utiče na krvnu sliku kao i na varenje.

Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi trebalo da ga uvrstite u obavezan dio vaše ishrane.

Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može spriječiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva, prenosi "Healthline". Takođe je korisno znati da se kuvanjem paradajza se povećava nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.

Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom, prenosi NN.

Zdravstvene pogodnosti paradajza

Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.

Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.

Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.

 

Crijevna osjetljivost

Zašto vas boli stomak nakon što pojedete trešnje?

tamna strana ljudske psihe

Svakodnevni sadizam: Ljudi koji namjerno povređuju druge

Prirodna terapija

Brokula odmah zaustavlja glavobolju