Ishrana

Znanstvenici razvili tjesteninu koja pomaže u borbi s dijabetesom i kolesterolom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Znanstvenici razvili tjesteninu koja pomaže u borbi s dijabetesom i kolesterolom

Tjestenina obogaćena vlaknima beta glukana pomaže dobrim bakterijama da se razvijaju u našem probavnom traktu zbog čega poboljšavaju naš imunološki sustav, a to je nedavno pokazalo istraživanje Sveučilišta Bari Aldo prenosi Telegram.hr.

Znanstvenici su proveli istraživanja na 26 ženskih i muških ispitanika koji su dva mjeseca konzumirali posebnu tjestetninu napravljenu od 75 posto durum pšeničnog brašna i 25 posto ječma. Prehrana koja je uključivala 100 grama tjestenine dnevno dala je ispitanicima preporučenu dnevnu dozu beta glukana od 3 grama.

Beta glukan vlakna potiču rast dobrih bakterija u našem probavnom sustavu i pomažu im u borbi s lošim bakterijama pritom ojačavajući naš imunološki sustav. Ova topljiva vlakna pomažu u smanjivanju razine šećera u krvi i sprječavaju apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu te na taj način smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Protuupalna korist masnih kiselina

Ljudsko tijelo nije sposobno u stvaranju vlastitog beta glukana. Ova vlakna moraju se unesti putem vanjskih izvora kao što su tjestenina i kruh. Naš želudac ne može samostalno probavljati beta glukan, a znanstvenici tvrde da bakterije u njemu obavljaju tu zadaću.

Znanstvenici su istraživali uzorke krvi i stolice kod ispitanika. Tijekom njihovog istraživanja u probavnom sustavu ispitanika otkrivena je visoka razina dobrih bakterija laktobacila, i niska razina loših bakterija enterobakterija. Nalazi su pokazali da pojedini spojevi i masne kiseline mogu imati protuupalne koristi i utječu na pad gustoće LDL kolesterola.
Rana prevencija dijabetesa

“Ovi rezultati ističu utjecaj vlakana i mediteranske prehrane na mikrobe u našem probavnom sustavu, kao i njihov indirektni utjecaj na ljudsko zdravlje”, navodi suautorica istraživanja, Maria De Angelis sa Sveučilišta Bari Aldo Moro. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu ‘Applied and Environmental Microbiology‘.

Razvijanjem hrane bogate beta glukanom mogu se poduzeti određene mjere prilikom rane prevencije dijabetesa, pogotovo kod ljudi koji konzumiraju ugljikohidrate poput tjestenine i kruha. Sposobnost beta glukana da spriječi apsorpciju lošeg kolesterola može koristiti starijoj skupini ljudi čija se prehrana sadrži isključivo od ugljikohidrata.

Biološki temelji

Ljubaznost otklanja glavobolju

Opsesivno brojite kalorije?

Jedete samo salatu i proteine? Provjerite imate li manoreksiju

Osvježavajući eliksir ljeta

Zova: Jača imunitet i ublažava simptome prehlade

Krema sa bakterijama

Probiotici i koža: Koliko su zaista efikasni?