Biljka koja izgleda neobično, ali liječi efikasno

Listovi “kozje noge” odredili su joj naziv još u davnim vremenima. Ovaj sedmolist (Aegopodium podagraria) kod nas zovu i bazjan, regovača, jarčevac. Višegodišnja zeljasta biljka posebno je popularna u njemačkoj i ruskoj kuhinji, gdje listove obilato koriste za zelene čorbe jer vjeruju da čiste krv i vraćaju snagu. U Rusiji se od samljevenog lišća zajedno sa drškama pravi i neka vrsta ajvara. Raste na području Evrope i Azije.
U srednjem vijeku su je gajili u manastirskim baštama i koristili kao obavezan blagotvoran dodatak raznim jelima. Zimi se osušen i samljeven u prah stavlja u supe i sosove.
Sedmolist se razmnožava pomoću podzemnog puzećeg korjenja, a raste i do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, iznutra šuplja, a pri vrhu razgranata. Sedam jajolikih listova su kao lanac povezani i po njima je biljku lako prepoznati. Veoma su aromatični i naročito ukusni dok su mladi. Imaju aromu nalik peršunu i celeru. U 100 grama listova ima čak 80 mg vitamina C, što je 20 puta više nego u limunu, između 8 i 14 mg karotina (vitamina A), raznih minerala i drugih korisnih sastojaka.
Kozja noga cvjeta od aprila do kasne jeseni, obrazujući na vrhu stabljike veliku, štitastu, bijelu cvast. Uspjeva na vlažnim i sjenovitim mjestima, u prorijeđenim šumama, među grmljem, po obodu livada, uz rijeke i potoke, u voćnjacima…
U vidu čaja koristi se za čišćenje organizma i smanjivanje masnoća u krvi, reguliše cirkulaciju, izlučivanje mokraćne kiseline, liječi reumatizam, išijas, kostobolju. Obloge napravljene od toplog, kuhanog i izgnječenog korjenja i lišća, preporučuju se za liječenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mjesta.
U kulinarstvu se priprema kao spanać ili dodatak salatama i supama, dinsta se ili stavlja u čorbe i variva. Jela od ove biljke olakšavaju rad želuca i spriječavaju upale organa za varenje.
ČAJ
Prirodni diuretik
Pomješajte 30 g kozje noge sa po 15 g lista breze, jagode, nevena, maslačka i rastavića. Supenu kašiku mješavine stavite u 600 ml ključale vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Poslije 30 minuta stajanja sadržaj procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.
Čišćenje krvi
Pomješajte 30 g kozje noge, 20 g sjemena lana i po 10 g korjena lincure, veronike (čestoslavica), troskota, bokvice i rastavića. Kašiku mješavine sipajte u 600 ml provrele vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Poslije pola sata procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.
UKUSAN ZAČIN
DA biste dobili ljekovit, izuzetno ukusan i aromatičan začin, pomješajte po 25 g kozje noge, vranilove trave (divlji origano), rtanjskog čaja i piskavice. Mješavinu prvo usitnite, pa sameljite i taj fini prah koristite kao dodatak supama, čorbama, mesu.
(Čuvajzdravlje)
Povezani članci
IQOS stigao u Vitez, dva nova prodajna mjesta u Zenici
IQOS je otvorio svoja prodajna mjesta na tri nove lokacije. Prvo prodajno mjestou Vitezu se nalaziispred FIS Centra, dok jeZenica...
Pet razloga zašto svakodnevno jesti karfiol
Karfiol je skladište zdravih ugljenih hidrata, vlakana, antioksidanata, vitamina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Otkrivamo zašto ga treba jesti što češće...
Kofein prije vježbanja može povećati sagorijevanje masti
Želite li sagorjeti više masti, pola sata prije početka treninga popijte kavu, kažu znanstvenici, koji su, na temelju manje studije...
Vakcinisano 4,75 posto svjetske populacije, ponovni porast infekcija
Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom prešao je u utorak tri miliona, dok najnoviji globalni ponovni porast infekcija COVID-19 predstavlja...