Staklene flaše sadrže više mikroplastike od plastičnih

Dugogodišnje vjerovanje da su staklene flaše zdravija i sigurnija opcija za pakovanje pića moglo bi biti uzdrmano novim otkrićem francuskih naučnika.
Naime, istraživanje koje je sprovela francuska državna agencija za sigurnost hrane (ANSES) pokazuje da staklene boce – naročito one koje sadrže gazirana pića, ledene čajeve ili pivo – sadrže znatno više mikroplastike nego plastične boce ili limenke.
Nevidljivi zagađivač iz boje čepova
Naučnici su došli do ovog rezultata analizirajući više vrsta ambalaža koje se koriste u Francuskoj. Suprotno očekivanjima, staklene boce sadržavale su i do pet puta više mikroplastičnih čestica u piću nego plastične ambalaže. Najvjerovatniji izvor zagađenja? Boja na unutrašnjoj strani čepova, koja tokom otvaranja ili skladištenja može otpuštati mikroskopske čestice plastike u sadržaj boce.
Izlin Šaib iz Odjela za sigurnost pića, izjavila je za medije kako je tim očekivao suprotan rezultat, jer se staklo generalno smatra neutralnim i sigurnim materijalom. Međutim, analiza je pokazala da su u uzorcima iz staklenih boca pronađene plastične čestice koje bojom i hemijskim sastavom odgovaraju boji čepova.
Postoji li zdravstveni rizik?
Iako još nije potvrđena direktna povezanost između mikroplastike iz pića i konkretnog zdravstvenog rizika, stručnjaci pozivaju na oprez. ANSES-ov tim nije mogao donijeti konačan zaključak o uticaju ovih čestica na zdravlje, ali je preporučio potrošačima da isperu čep prije zatvaranja boce – kako bi se eventualno smanjio kontakt između plastike i pića.
Mikroplastika svuda oko nas
Ovaj nalaz dio je šireg trenda istraživanja o prisutnosti mikroplastike u hrani, vodi i zraku. Mikroplastika se danas nalazi čak i u ljudskoj krvi, plućima, pa i u placenti, što je izazvalo zabrinutost u naučnoj zajednici. Dosadašnje studije sugeriraju da se čestice mikroplastike mogu zadržati u organizmu, ali je još uvijek nepoznato do koje mjere mogu štetiti zdravlju.
Šta ovo znači za potrošače?
Za sada – oprez. Iako staklo ostaje najbolji izbor za dugotrajno skladištenje bez hemijske kontaminacije iz same ambalaže, ovo otkriće nas podsjeća da detalji poput boje čepa ili načina rukovanja bocama također mogu imati ulogu u kvaliteti onoga što pijemo.
Savjet stručnjaka: bez obzira na vrstu ambalaže, važno je pravilno skladištiti piće, izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu i – kada je moguće – birati boce sa što manje dodatne plastike.