Mostar: Sedmica “Dana srca” u funkciji promocije zdravih stilova života

Pod motom "Uzmite sami u ruke zdravlje vašega srca", u Mostaru će se od 28. septembra do 4. oktobra 2015 godine, u organizaciji Sportskog Saveza Grada Mostar i Udruženja kardiologa HNK-a održat će se velika kampanja za promociju zdravlja pod nazivom "Dani Srca“ (D.Marić - Anadolu Ajansı)

Pod motom “Uzmite sami u ruke zdravlje vašega srca”, u Mostaru će se od 28. septembra do 4. oktobra 2015 godine, u organizaciji Sportskog Saveza Grada Mostar i Udruženja kardiologa HNK-a održat će se velika kampanja za promociju zdravlja pod nazivom “Dani Srca“, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom, će mostarski školarci održati, sad već tradicionalni Cross, da bi probudili svijest građana o opasnosti srčanih bolesti koje su ubojica broj jedan u svijetu.

Na ovaj način se u gradu na Neretvi već šestu godinu zaredom nastoji promovirati zdrave stilove života kroz uključivanje što većeg broja omladine , sportaša i ostalih građana Grada Mostara u niz sportsko-rekreativnih aktivnosti.

“Već godinama surađujemo sa udruženjem kardiologa HNK-a i svake godine zajednički obilježavamo “Dane srca”, tako da smo i ove godine nastavili tu lijepu tradiciju“, kazao je čelni čovjek krovne kuće sportova u gradu na Neretvi Hasan Šišić.

Ova suradnja je i po riječima predsjednika Udruženja kardiologa dr. Emira Fazlibegovića od iznimnog značaja, jer ciljna grupa promocije kako je naglasio prije svega je omladina.

“Srčane bolesti su ubica broj jedan u svijetu, a ono što je karakteristično za Mostar je naprasna smrt, naročito mladih ljudi“, pojasnio je Fazlibegović.

Stoga se, kako je rekao već 15 godina zaredom u Mostaru  obilježava svjetski dan srca.

“Odmah sljedeće godine nakon što je Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija obilježila ovaj dan kao svjetski dan srca, mi u Mostaru smo napravili još jedna specifikum. Svakoga dana u tom tjednu kada se obilježava dan srca, mi obilježavamo dane srca u Mostaru“, istaknuo je Fazlibegović.

Udruženje kardiologa HNK-a i BiH kao članice Svjetske srčane federacije ima za cilj smanjiti granice kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, pomjeriti ih da budu na najnižem stupnju obolijevanja i da na taj način pomogne građanima u čitavom svijetu. Uspjeli su okupiti više subjekata u ovoj akciji, među kojima su tako da su Grad Mostar, Ministarstvo  zdravstva HNK-a,  Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a , Federalni Zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo HNK-a , Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, Kantonalna bolnica ‘Safet Mujić’ i Sveučilišna kliničku bolnica Mostar, mostarsko Sveučilište i  Univerzitet Džemal Bijedić, Crveni križ Grada Mostara, Savez izviđača, Gorska služba spašavanja i Policijska uprava Mostara, koji promoviraju zdrave stilove života.

“Ono što je specifikum naših aktivnosti je i uključivanje vjerskih zajednica. Uključili smo Islamsku zajednicu i Muftijstvo mostarsko, katoličku crkvu: biskupiju i franjevačku crkvu, te pravoslavnu crkvu. Oni koji kroz svoje programe aktivnosti u radu sa vjernicima u ovom tjednu promoviraju zdravlje srca sa one duhovne strane. Uključili smo i Merhamet Mostar gdje redovito tijekom ovih dan određujemo skor rizika građana u Mostaru. U poliklinici Merhamet građani mogu besplatno u razdoblju od devet do 14 sati otići da odrede svoj stepen rizika”, poručio je dr. Fazlibegović.

Da je potreba promoviranja zdravlja u gradu na Neretvi, kao i rad mostarskih kardiologa prepoznat na višim razinama, svjedoči činjenica da će Mostar dogodine biti  domaćin Svjetskog kongresa kardiologa.

 

 

(AA)