Svjetska zdravstvena organizacija: Koronavirus trenutno neprijatelj broj jedan

Broj zaraženih koronavirusom u Kini dostigao je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, zvaničnog naziva Covid-19, popeo se na 1.113, saopštile su vlasti u Pekingu, javlja Reuters.

U posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 97 osoba i zabilježeno novih 2.015 slučajeva zaraze, podaci su kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

Kineski epidemiolozi smatraju da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do aprila.

Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktično potpuno izolovana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 umrlih te 1.068 novih slučajeva bolesti, što je manje od preko 3.000 novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. februara, i najniže od 31. januara, kada je zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze.

RSE prenosi da se ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija novu bolest, kojoj je u utorak dala zvanično ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.

“Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovome neprijatelju kao prema neprijatelju broj 1”, rekao je direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus, najavivši da bi prva vakcina mogla biti dostupna za 18 mjeseci.

Glavni savjetnik kineske vlade po pitanju epidemije koronavirusa, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS 2003. godine, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada i prognozirao da će epidemija u ovom mjesecu dostići vrhunac.

Na kruzeru “Dajmond princes” u Japanu još 39 ljudi bilo je pozitivno na testu virusa korona, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 175, a među njima je i jedan oficir u karantinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, javlja Reuters. Brod je stavljen u karantin na dvije nedjelje po dolasku u Jokohamu, južno od Tokija, 3. februara, nakon što je jedan čovjek koji se iskrcao u Hongkongu dobio dijagnozu da je zaražen.

Među novim slučajevima zaraze su 29 putnika i 10 članova posade. Na kruzeru se nalazi oko 3.700 ljudi. Brod ima posadu od 1.100 osoba, a putnički kapacitet mu je 2.670 ljudi.

Ministar zdravlja Kacunobu Kato rekao je da su četiri osobe u teškom stanju. Deset novih oboljelih su Japanci, a ostali su iz 11 zemalja.

Ljude koji su pozitivni na testu prebacuju sa broda u bolnicu.

Čuvajzdravlje.ba / FENA