5 načina da spasite presoljeno jelo

Pripremili ste ručak i shvatili da je jelo previše slano i sada vas već obuzima panika – da li je ono za bacanje? Nije, naravno. Ovi trikovi će vam pomoći da i presoljeno jelo bude ukusno i oduševi ukućane i goste.
1. Dodajte vode
Jedan od najlakših načina da spasite presoljeno varivo je da dodate još vode i produžite vrijeme kuvanja. Može se desiti da jelo zbog toga ima blaži ukus, ali dodajte još začina i vratite harmoniju aromi.
2. Kiselina kao maska
Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći. Dodatkom limunovog soka ili sirćeta zamaskiraćete pretjerano slan ukus jela. Nemojte samo pretjerati kako jelo ne bi bilo previše kiselo, piše Stvarukusa.
3. Potapanje
Kupili ste meso koje je preslano? Jednostavno ga potopite u vodu i ostavite tako nekoliko sati. Višak soli više neće biti glavna karakteristika pikantnog obroka s mesom.
4. Skrob kao pomoć
Dodatkom skrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen ukus supa i variva. Dodajte cijeli krompir jelu i on će upiti i razblažiti so.
5. Dodajte neku kremastu namirnicu poput pavlake
Dodatkom kremaste namirnice može se promijeniti percepcija ukusa jela i ono će se učiniti blažim. Preslanoj piletini jednostavno dodajte pavlaku. Ako pavlaku za kuvanje stavite u preslan sos od paradajza dobićete finiji ukus.
(Čuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Obratite pažnju, nemojte kupovati ovakvu ribu
Veterinarske inspekcije izdale su upozorenje kupcima da obrate pažnju prilikom kupovine ribe i ribljih proizvoda. Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju...
Ovo su napitci koji pomažu protiv anemije
Najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza, a bez njega, vaše tijelo nije u stanju proizvesti hemoglobin koji je vašim crvenim...
Namirnice koje su krcate vitaminom C – idealne su za zimske mjesece
Kako se približavamo zimskim mjesecima, moglo bi se činiti da je zaraza nekom vrstom bolesti neizbježna. Bilo da se radi...
Kiseli kupus je zdrav, ali ne pretjerujte
Zima ne prolazi bez tradicionalnih delikatesa poput sarmi, pita i salata od kiselog kupusa. Osim što je ukusan, kiseli kupus...