
Osjećaj unutrašnje napetosti, razdražljivost i psihofizički stres sve su češći problemi savremenog načina života.
Dok farmakološki tretmani mogu imati svoje mjesto u terapiji anksioznosti i blage nervoze, istraživanja sve više ukazuju na ulogu ishrane – posebno bioaktivnih tvari iz voća u podršci mentalnom zdravlju. Među njima, suhim brusnicama (Vaccinium macrocarpon) pripisuju se blagotvorni uticaji na regulaciju raspoloženja i smanjenje nivoa kortizola.
Polifenoli u službi živčanog sistema
Brusnice su bogate polifenolima, pogotovo flavonoidima kao što su kvercetin i antocijani, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.
Prema posljednjem istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition, konzumacija bobičastog voća, uključujući brusnice, pozitivno utiče na neurokognitivne funkcije te može pomoći u regulaciji neurohemijskih puteva povezanih s anksioznošću.
Osim toga, studija sa Univerziteta u Readingu iz 2017. godine, pokazala je da flavonoidi iz brusnica potiču sintezu dopamina i serotonina, neurotransmitera ključnih za emocionalnu stabilnost.
S obzirom na to da su suhe brusnice koncentriran izvor tih spojeva, mala količina (šaka dnevno) može biti dovoljan dodatak ishrani za blago smanjenje nervoze.