7 namirnica koje čuvaju zdravlje srca

Zdrava ishrana je, uz fizičku aktivnost imperativ za dugovječnost, a organ koji je možda najviše zaslužan za to koliko ćemo dugo živjeti jeste srce, zbog čega mu je važno posvetiti posebnu pažnju.
Nutricionisti tvrde da zdravlje srca posebno čuva sedam naminica i preporučuju da ih što češće koristimo u ishrani.
1. Orašasti plodovi
Orasi, lješnici, ali i bademi imaju jednu od glavnih uloga u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Ove zdrave grickalice bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E, koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.
2. Losos
Masne ribe poput lososa, sardina i skuša predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove moći se kriju u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i ateroskleroze. Stručnjaci savjetuju da se ove vrste ribe jedu najmanje dva puta nedjeljno.
3. Ovsena kaša
Ovsena kaša obiluje rastvorljivim vlaknima koja u probavnom traktu djeluju poput sunđera koji upija holesterol, eliminiše ga iz organizma i ne dozvoljava mu da uđe u krvotok.
4. Borovnice
Borovnice obiluju snažnim antioksidantom resveratrolom, kao i flavonoidima koji, imaju veliki doprinos u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova.
5. Zeleno povrće
Zeleno povrće predstavlja pravi rudnik antioksidanata, vitamina i minerala koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu.
Namirnice poput spanaća, blitve, brokolija prava su blagodet za vaše srce. One sadrže veliku količinu vitamina K, koji čuva vaše srce, tako što reguliše koagulaciju krvi.
6. Čia semenke
Ove sjemenke kriju pravo blago hranljivih sastojaka. U jednoj kašičici čia semenki nalazi se svega 60 kalorija i čak tri puta više gvožđa nego u spanaću. Čia sjemenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u regulisanju lošeg holesterola.
7. Tamna čokolada
Ako volite čokoladu, pa još tamnu, imate sve šanse da vam srce bude zdravije. Tamna čokolada obiluje polifenolima, koji pozitivno utiču na zdravlje cijelog organizma, pa tako i kardiovaskularnog sistema, piše Helatline.
Čuvajzdravlje.ba / NN
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....