Istraživanje

Opasnosti prekomjernog unosa određenih dodataka prehrani

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Dodaci prehrani često se koriste za poboljšanje zdravlja i nadopunu prehrambenih nedostataka, no važno je razumjeti da nisu svi dodaci jednako sigurni. Dok mnogi dodaci pružaju bitne vitamine i minerale, neki mogu izazvati neželjene nuspojave, a čak i oni s oznakom "prirodno" nisu uvijek bez rizika.

Prema izvještaju Klinike Cleveland, pretjerana konzumacija određenih vitamina i dodataka može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući osteoporozu, neuropatiju pa čak i smrtnost. Najnovija studija iz augusta 2024. otkrila je da pet posto odraslih uzima dodatke koji mogu biti štetni za jetru.

Na popisu dodataka koji mogu uzrokovati oštećenje jetre nalaze se:

Ashwagandha: Koristi se za potporu nervnog i endokrinog sistema.

Crni kohoš: Pomaže u ublažavanju bolova, noćnog znojenja, simptoma menopauze i razdražljivosti.

Ekstrakt zelenog čaja: Koristi se za povećanje energije, zdravlje srca i kože.

Kurkuma ili kurkumin: Koristi se za ublažavanje upala, artritisa i tjeskobe.

Oštećenje jetre može se razviti bez ikakvih simptoma, ili se simptomi mogu pojaviti tek kada je oštećenje već ozbiljno. Simptomi bolesti jetre mogu uključivati mučninu, gubitak apetita, hronični umor, tamnu mokraću te žuticu (žutu boju očiju i kože).

Ako razmišljate o uzimanju nekog od ovih dodataka, stručnjaci preporučuju da razmislite o alternativnim izvorima hranjivih tvari i dobrobiti. Na primjer, za poboljšanje zdravlja mozga, prehrana bogata borovnicama, avokadom i orašastim plodovima može biti korisna. Ako imate problema sa snom, umjesto dodataka, možete isprobati prirodne namirnice poput trešanja ili čaše mlijeka za bolji san.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba