Neočekivane promjene

Rani simptomi narušenog sna mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Nova istraživanja sugerišu da obrasci spavanja mogu biti ran indicij mogućeg razvoja lupusa. Lupus, ili sistemski eritemski lupus, je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje preaktivan, napadajući zdravo tkivo. To može rezultirati upalom, oticanjem i oštećenjem zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Istraživanje koje su proveli naučnici s King's Collegea u Londonu i Univerziteta u Cambridgeu otkrilo je da pojava noćnih mora ili halucinacija može biti indikator početka lupusa. Studija je uključila 676 osoba koje žive s autoimunim stanjem.

Tokom istraživanja, sudionici su bili upitani kada su primijetili određene simptome, poput gubitka ravnoteže i depresije. Prema rezultatima istraživanja, trećina ispitanika prijavila je noćne more prije nego što su razvili lupus.

"Važno je da doktori razgovaraju sa svojim pacijentima o ovim vrstama simptoma i posvete pažnju praćenju individualnog napretka simptoma kod svakog pojedinca. Pacijenti često prepoznaju simptome koji ukazuju na pogoršanje njihove bolesti, stoga je važno o tome komunicirati", rekla je glavna autorica studije, istraživačica dr. Melanie Sloan, prenosi Daily Express.

Profesor David D’Cruz se nadovezao na dr. Sloan: "Dug niz godina sam razgovarao s pacijentima koji imaju lupus o njihovim noćnim morama i imao sam osjećaj da postoji neka veza. Ovo istraživanje pruža dokaze za tu tezu. Stoga snažno potičemo više doktora  da pitaju o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijskim simptomima koji se smatraju neobičnim, kako bismo ranije prepoznali početak bolesti."

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da lupus može uzrokovati različite simptome, uključujući:

  • Osip koji se javlja nakon izlaganja suncu
  • Izražen umor
  • Bolove u zglobovima i mišićima
  • Dodaju da neki pacijenti također mogu iskusiti glavobolje, visoku temperaturu, čireve
  • ustima, gubitak kose, gubitak težine, depresiju, tjeskobu, bolove u prsima, bolove u trbuhu te promjene boje prstiju na rukama i nogama
© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba