Vodeći uzrok smrti

Različite bolesti srca: Od srčanog udara do hipertenzije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Kada se govori o bolestima srca, obično se prvo misli na srčani udar, no postoji mnogo drugih stanja koja se povezuju s tim pojmom. 

To uključuje akutnu reumatsku groznicu, kronične reumatske srčane bolesti, hipertenzivne bolesti, ishemijsku (koronarnu) bolest srca, plućne bolesti srca, bolesti plućne cirkulacije, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija, arteriola i kapilara te bolesti vena, limfnih žila i limfnih čvorova.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu, a do 2030. godine očekuje se porast broja smrtnih slučajeva s trenutnih 17.5 miliona na 23 miliona. U Europi, oko 4 miliona ljudi godišnje umire od kardiovaskularnih bolesti, što čini 45% svih smrti. 

U junu 2024., istraživači su objavili studiju u kojoj su istraživali utjecaj raspona krvnog pritiska na starije osobe s hipertenzijom. Njihova analiza nad 68 hiljada učesnika starijih od 65 godina pokazala je da je raspon krvnog pritiska od 120 do 139 mmHg povezan s nižim stopama smrti uzrokovanih srčanim udarom, zatajenjem srca, moždanim udarom i općom smrtnošću. Kardiologinja Mary Branch istakla je da je ovo područje krvnog pritiska idealno prema njihovim nalazima.

Važno je naglasiti da povišen krvni pritisak može imati različite uzroke, uključujući genetske predispozicije, prehranu, stres i okolišne faktore. Prema studiji provedenoj u SAD-u 2015., optimalni raspon krvnog pritiska smatra se između 120 i 140 mmHg. Kardiolog Wallace R. Johnson savjetuje pacijente s hipertenzijom da razgovaraju sa svojim doktorima o postavljanju odgovarajućeg ciljnog krvnog pritiska za njih.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba